Eiropas enerģētikas politikas izgāšanās (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Straujais enerģijas cenu kāpums pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ir skaidri parādījis, ka Eiropas Savienībai (ES) ir vajadzīga spēcīgāka, vienotāka un skaidrāka kopējā enerģētikas stratēģija. Bezatbildīgās un alkatīgās galveno spēlētāju, īpaši Vācijas, uzvedības dēļ daudzu gadu garumā šodienas krīze bija tikai laika jautājums.

Strauji augošās elektroenerģijas cenas ir katastrofa Eiropas ekonomikai un politiķiem. Taču, ņemot vērā to, cik vieglprātīga ir bijusi Eiropas enerģētikas politika, tās radītajām ekonomiskajām problēmām nevajadzētu būt lielam pārsteigumam.

Eiropas politiķiem ir jāpārdomā sava pieeja. Haosu, kurā Eiropa pašlaik atrodas, izraisīja nevis Eiropas Savienības (ES) politika, bet gan šīs politikas neesamība. ES ir nepieciešama spēcīgāka, vienotāka un daudz saskaņotāka kopējā enerģētikas stratēģija.

Gadiem ilgi ES enerģētikas politika ir pakāpeniski un nevienmērīgi mainījusies, reaģējot uz negaidītām un neparedzētām problēmām, no kurām lielāko daļu izraisīja Krievija. Piemēram, 2006. gada aukstajā janvārī Krievija pārtrauca gāzes piegādi Eiropai, taču šis pārtraukums ilga vien četras dienas, tāpēc Eiropa neizjuta ilgtermiņa sekas.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu