TVNET tiešsaistes portāla "KLIK" rakstu sērijas "Mērām partijas" mērķis ir pētīt un skaidrot, kā 13. Saeimas frakcijas spējušas īstenot to pārstāvēto politisko partiju dotos solījumus priekšvēlēšanu programmā. Tāpat vēlamies pētīt, kas frakcijām nav izdevies un kādi darbi atstāti 14. Saeimas pārziņā. Veidojot rakstu sēriju, ņemam vērā, ka 13. Saeimas ceļš nav bijis rozēm kaisīts. Lielu daļu no solījumiem Saeimas deputātiem neizbēgami nācās pakārtot krīzēm, kuras piemeklēja Latviju. Covid-19, Baltkrievijas izraisītā austrumu robežas krīze un karš Ukrainā - tie visi bijuši nozīmīgi faktori, kas kavējuši politiķus pildīt savus solījumus.

Pieņemtie lēmumi par valsts aizsardzības dienesta izveidi vai, piemēram, NATO kaujas spēku Latvijā palielināšanu līdz brigādes līmenim un Zalves poligona izveidi ir reakcija uz Krievijas īstenoto karu Ukrainā, nevis partijas iniciatīva pirms 13. Saeimas vēlēšanām 2018. gadā.

Jaunajos ģeopolitiskajos apstākļos šie pieņemtie lēmumi vērtējami pozitīvi. Teiciens "ratus taisi ziemā, bet ragavas kal vasarā" precīzi atspoguļo jauno ģeopolitisko realitāti, kurā mēs dzīvojam, taču 14. Saeimai joprojām būs jārisina gan jautājumi par iedzīvotāju labklājības celšanu, nabadzības mazināšanu, izglītības un veselības jomu darbinieku atalgojuma celšanu, ēnu ekonomikas apkarošanu. Šie jautājumi neatrisināsies paši no sevis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X