Detroitas "Pistons" 80. gadu beigās bija viena no neieredzētākajām komandām visā Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA). Liela daļa Ziemeļamerikas basketbola fanu uzskatīja: lai apstādinātu pretinieku komandas līderus, klubs uz basketbola parketa demonstrē cīņas sporta cienīgus paņēmienus. Mūsdienu NBA vienību īpašniekiem katru nedēļu nāktos atvērt naudas maciņu, lai samaksātu kārtējo sodu, bet spēlētāji vērotu lielāko daļu spēļu no tribīnēm, jo būtu jāizcieš diskvalifikācija par rupjībām basketbola laukumā, bet agrāk vadošajā basketbola mekā bija citi noteikumi, kas ļāva "motoru pilsētas" komandai iemantot nosaukumu "sliktie zēni".

80. gadu sākumā NBA dominēja divi klubi - Bostonas "Celtics" un Losandželosas "Lakers", tā bija ierasta prakse, ka kāda no šīm vienībām sezonas beigās saņem Lerija O'Braiena titulu. Laika posmā no 1980. gada līdz 1988. gadam kopā abas leģendārās NBA vienības izcīnīja astoņus titulus.

Kamēr spēkiem mērojās abas superkomandas, Detroitas "Pistons" ģenerālmenedžeris Džeks Makklosks (Jack McCloskey) konstruēja basketbola komandu, kas spētu šos divus titānus gāzt no troņa. Iepriekš Makklosks, pirms stāšanās darbā Detroitas organizācijā, bija strādājis par treneri, tāpēc kluba sastāva būvēšana speciālistam bija jauns izaicinājums. Šajā arodā Makklosks nostrādāja 13 gadus un veica vairāk nekā 30 maiņu darījumus, ne velti viņš iemantoja iesauku "tirgotājs Džeks". Būdams bijušais leitnants Otrā pasaules kara laikā, Makklosks bija skarbs vīrs, un līdzīgi viņš veidoja arī "Pistons" komandas modeli.

1980./ 1981. gada sezonā "Pistons" bija spējīga uzvarēt tikai 16 spēlēs, un arī nākamajā sezonā neuzlabojās sniegums, jo vienība izcīnīja tikai par četriem panākumiem vairāk. Pirmais saules stariņš Mičiganas štata komandai uzspīdēja 1981. gadā, kad Detroitas klubs ar otro numuru nodraftēja Aizeju Tomasu. Tobrīd NBA lejasgalā esošajā "Pistons" neviens sevi cienošs basketbolists nevēlējās spēlēt, pats Aizeja pirms drafta darīja visu, lai Detroitas kluba vadība viņu neizvēlētos.

"Džeks Makklosks man uzdeva dažādus jautājumus, un es apzināti atbildēju nepareizi, bet intervijas beigās viņš uz mani paskatījās un teica: "Zinu, ko tu dari, bet, ja tu būsi pieejams, es tevi draftēšu," atcerējās Čikāgā dzimušais Tomass.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp