Nekustamo īpašumu nozarei nav gājusi secen Krievijas sāktā kara Ukrainā radītā ietekme. Pavasarī sāka strauji augt būvniecības izmaksas, nozare piedzīvoja atsevišķu materiālu deficītu, kamēr piegādes ķēdes pārorientējās, bet nu ir priekšā jauns izaicinājums - ievērojamais energoresursu cenu kāpums. Tas licis izvērtēt gan būvniecībā esošus projektus un iespējas tos padarīt energoefektīvākus un ekonomiski izdevīgākus, gan meklēt variantus jau realizēto objektu pārveidei. Būvkompānijas "Piche" valdes priekšsēdētājs Pēteris Senkāns tiešsaistes žurnālam KLIK stāsta par sava uzņēmuma pieredzi alternatīvu meklēšanā dabasgāzes apkurei un citiem risinājumiem, kā samazināt izdevumus par energopakalpojumiem.

Būvkompānija "Piche" Mārupē attīsta daudzdzīvokļu māju projektu "Dižozoli", kuru sākotnēji bija paredzēts apkurināt ar dabasgāzi, kā arī tai pieder vairāki industriālie parki, kuru nomnieki patērē gāzi ne tikai apkurei, bet arī tehnoloģiskajiem procesiem. Ņemot vērā sākotnējās bažas, vai dabasgāzes tirgū vispār uzņēmumiem pietiks, uzņēmums steidzis meklēt alternatīvus apkures risinājumus. Kā viens no variantiem izskatīta siltumsūkņu uzstādīšana. Senkāns atklāj, ka vienā objektā tāds arī izbūvēts. Vienlaikus viņš atzīst, ka tad, kad sūknis jau bijis pasūtīts, elektrības cenas sākušas strauji kāpt, līdz ar to plānus vairs nevarēja mainīt. Ja pasūtījums nebūtu veikts, iespējams, arī šajā objektā būtu izbūvēta cita dabasgāzes apkures alternatīva.

Kāda? "Piche" izvēlētā alternatīva ir propāna gāze. Ar šo energoresursu darbināma apkures sistēma nu ir uzstādīta kompānijas būvētajā daudzdzīvokļu projektā "Dižozoli", kurā iepriekš bija paredzēta dabasgāzes apkure. "Pēdējā mirklī to gribējām nomainīt uz elektrību jeb siltumsūkņiem, bet diemžēl vai nu jau par laimi gāzes vads jau bija ierakts," stāsta Senkāns. Tālāk, meklējot alternatīvas dabasgāzei, vienlaikus izmantojot izbūvētos gāzes vadus, nolemts par labu propāna gāzei.

Pirms izvēles arī veikta vēsturisko cenu salīdzināšana. "Šajā brīdī dabasgāze ir trīs reizes dārgāka par propāna gāzi, vienu brīdi bija pat četras reizes dārgāka. Iepriekš vienmēr likās, ja gāze ir jāpieved vēl ar mašīnu, tad tas noteikti izmaksās vairāk, kā arī agrāk bija - propāna gāze pārsvarā maksāja divas reizes dārgāk nekā dabasgāze," klāsta "Piche" vadītājs un piebilst, ka tāpat pašreizējā situācija ir interesanta ar to, ka arī apkure ar granulām sanāk dārgāka nekā ar propāna gāzi.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X