Šo ceturtdien un piektdien Samarkandā, Uzbekistānā aci pret aci plānots tikties gan Ķīnas līderim Sji Dzjiņpinam, gan Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam, Indijas premjerministram Narendram Modi un virknei citu Āzijas valstu līderu. Tikšanās iemesls – 22. Šanhajas Sadarbības organizācijas līderu samits, kā mērķis, vismaz formāli, ir apspriest kopīgos drošības jautājumus. Kas ir šī organizācija, un vai tā var kļūt par būtisku pretspēku ASV uzturētām drošības aliansēm?

Šanhajas Sadarbības organizācijas aktivitātes un samiti nereti paslīdējuši zem starptautisko mediju radara, taču šobrīd sakāpinātā ģeopolitiskā spriedze liek pievērst uzmanību tam, kādi jautājumi tagad nonāks šo plaši kritizēto lielvalstu līderu tikšanās dienaskārtībā.

Samits Samarkandā būs pirmā šāda sastāva klātienes sanāksme kopš 2019. gada, kad ģeopolitisko situāciju un arī šī reģiona valstu savstarpējās attiecības vēl nebija satricinājis plaša mēroga Krievijas iebrukums Ukrainā, tāpēc būs interesanti arī novērot šo līderu savstarpējo komunikāciju. Tā būs pirmā klātienes tikšanās Putinam ar Dzjiņpiņu kopš februāra, turklāt zīmīgi, ka Ķīnas līderim šis ir pirmais ārvalstu brauciens kopš Covid pandēmijas sākuma. Savukārt Indijas dalība šajā samitā demonstrēs tās pozīciju attiecībā pret pārējām Eirāzijas lielvalstīm.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X