Savaldzināt, maskēties un būt atkarīgai! Neērtie iemesli, kāpēc sievietes krāsojas (1)

Elza Apkalne
, Autors
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock, TVNET kolāža

Nav iespējams ignorēt faktu, ka kosmētikas industrija ik gadu palielina peļņu, kura ir mērāma miljardos. Mēs kā civilizācija esam nonākuši līdz skaistuma vlogeriem, kuri sociālajos tīklos ik dienu pamāca, kā viegli un ātri, īsā divdesmit soļu grima uzklāšanas rituālā ar piecpadsmit dažādu kosmētikas produktu palīdzību iegūt dabisku un nepārspīlētu izskatu. Bet kāpēc sievietes ir tik ļoti ieinteresētas investēt laiku, enerģiju un resursus, lai uzkrāsotos?

Bioloģiski ir izdalītas divas galvenās iezīmes, kas sievietes seju padara pievilcīgu, – tās ir acis un lūpas. Sievietēm jau no dabas ir pigmentētāka āda acu zonā un uz lūpām. Mūsu smadzenes neapzināti to piefiksē kā sievišķības pazīmi.

Jo vairāk krāsu kontrasta starp sievietes acīm un lūpām un viņas ādas toni, jo sievišķīgāka un tādējādi evolucionāri pievilcīgāka dāma izskatās apkārtējo acīs. Tātad, ja mērķis ir savaldzināt heteroseksuālus vīriešus, tad lūpu krāsa un acu ēnas ir tie grima produkti, kurus vērts izmantot, lai radītu par sevi sievišķīgas, auglīgas sievietes iespaidu.

Savukārt, ja svarīgi iekļauties un izskatīties pieklājīgi lietišķajā darba vidē, lai paaugstinātu savu potenciālu kolēģu acīs, tieši sejas ādas izskatam ir vislielākā nozīme. Ādas toņa izmaiņas, nogurušas acis ar ziliem riņķiem vai maisiņiem, kā arī aknes rētas un pūtītes ir vēlams nomaskēt ar korektora un tonālā krēma palīdzību. Veselīgs, vienmērīgs sejas ādas tonis apkārtējiem signalizē par darba spējīgu indivīdu, kuram iespējams uzticēt jauno projektu vai tikšanos ar ietekmīgiem akcionāriem. Ja ir laiks un enerģija izpētīt citu kosmētikas produktu potenciālu, tad pētījumi rāda, ka, ja vaigiem ir rozā nokrāsa, tas ļauj izskatīties jaunākai un jutekliskākai, jo jaunkundzēm mēdz piesarkt vaigi brīžos, kad viņas ir uzbudinātas. Savukārt produkti konturēšanai ir noderīgi, ja nepieciešamas padarīt seju simetriskāku.

Cilvēka smadzenes ir ieprogrammētas tā, ka simetriskas sejas automātiski tiek uzlūkotas kā pievilcīgas un pret to īpašniecēm izturas labāk. Lai saprastu, cik biezai un izteiksmīgai jābūt grima kārtai, jānodefinē mērķauditorija – vai iespaids būs jāatstāj uz sievietēm vai vīriešiem. Vīrieši vērtēs sievietes pievilcību, savukārt heteroseksuālas sievietes pēc kosmētikas spriedīs par citu sieviešu personībām. Tiek izdalīt trīs atslēgas elementi, kā sievietes novērtē viena otru, atkarībā no izvēlētā grima. Pirmkārt, sievietes uzlūko tās dāmas, kuras krāsojas, kā dominējošākas, un tas nozīmē - lai iekarotu līderpozīcijas sieviešu kolektīvā, ir vērts kaut mazliet uzkrāsoties. Taču sievietes mēdz būt greizsirdīgākas pret tām dāmām, kuru grims ir pārāk pamanāms, piemēram, tumšas acu ēnas un spilgta lūpu krāsa. Noslēpums ir apstāklī, ka sievietes ir atvērtākas un pieņemošākas pret tām sievietēm, kuras ir uzkrāsojušās līdzīgi viņām pašām.

Tāpēc sieviešu kolektīvā ir svarīgi atdarināt to dāmu izskatu, kuru simpātijas nepieciešams iegūt.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu