Vēl līdz piektdienas vakaram bija paredzēts, ka visā Latvijā 19.septembrī sāksies beztermiņa skolotāju streiks, kurā piedalītos vairāk nekā 23 000 pedagogu. Gadiem viņu prasības nav līdz galam uzklausītas vai arī solījumi palikuši vien uz papīra. Atalgojums ir neadekvāts, turklāt zemāks nekā kaimiņvalstīs, slodzes nesamērīgas, vienlaikus prasības tikai augušas. Pēdējā nedēļā Izglītības un zinātnes ministrija nāca klājā ar vairākiem kompromisa piedāvājumiem, cerot, ka skolotājus "pamestais kauls" apmierinās, un vienošanos piektdien arī izdevās panākt. Tiešsaistes žurnāls KLIK salīdzina, vai mūsu pedagogu atalgojums līdz ar jauno vienošanos (ar nosacījumu, ka tā tiek izpildīta) kļūs konkurētspējīgāks pret to, ko saņem skolotāji kaimiņvalstīs.

Latvijā no 2022. gada 1. septembra pedagoga zemākā mēneša darba algas likme tika palielināta par 8,4% - no 830 eiro līdz 900 eiro. Savukārt pirmsskolas izglītības pedagogu zemākās darba algas likmes paaugstinājums ir 11,2% apmērā - no 872 eiro līdz 970 eiro. Jāatzīmē, ka tas ir bruto atalgojums, pēc nodokļu nomaksas skolotāju maciņos ieripo daudz mazāk.

Pēc ilgām diskusijām un vairāku piedāvājumu noraidīšanas, 16.septembrī valdībai izdevās panākt vienošanos ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību (LIZDA) par pedagogu darba slodzes līdzsvarošanu un zemākās atalgojuma likmes paaugstināšanu. Līdz ar to valdība jau sestdien, 17.septembrī, nolēma, ka no nākamā mācību gada tiks palielināta skolotāju zemākā bruto algas likme no 900 eiro līdz 1080 eiro.

Taču kāda situācija ir Igaunijā un Lietuvā? Arī kaimiņvalstu pedagogi ir neapmierināti ar savu atalgojumu un aicina to palielināt. Bet vai pašreiz viņi saņem vairāk vai mazāk nekā Latvijas amata brāļi un māsas?

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X