Krievijai noteikto sankciju dēļ bremzēta Lietuvas fosfora mēslojuma ražotāja "Lifosa" darbība, jo tā netiešais īpašnieks ir Krievijas oligarhs Andrejs Meļņičenko. Lietuviešu ziņu portāla "15min.lt" rīcībā nonākusi konfidenciāla vēstule, ko uzņēmuma pagaidu administrators iesniedzis Lietuvas valdības iestādēm un izlūkdienestiem. Tajā pieminēts arī kāds  sankcijām pakļauts Latvijas uzņēmums.

Meļņičenko ES sankciju sarakstā tika iekļauts 9. martā, un pēc tam Lietuvas bankas iesaldēja "Lifosa" kontus. Iemesls - oligarha saikne ar Kremli. Kopš tā laika uzņēmums strādājis ar ierobežotu jaudu un darbības pārtraukumiem, kā arī šogad jau divas reizes uz laiku pārtraucis ražošanu - pēdējoreiz tas notika septembra vidū. Tās ir sliktas ziņas Lietuvas vidienē esošajiem Ķēdaiņiem, jo pirms krīzes tur strādāja apmēram 900 cilvēki, kuriem nu draud beztermiņa dīkstāve. Uzņēmums kā iemeslu min, ka neesot iespējas iepirkt amonjaku, kas ir viena no galvenajām izejvielām, un straujo dabasgāzes cenas pieaugumu.

100% uzņēmuma "Lifosa" akciju pieder Šveicē reģistrētajam uzņēmumam "EuroChem Group", kurā savukārt 90% pieder Meļņičenko pārvaldītajai Kipras kompānijai "AIM Capital".

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X