Bijušais Ukrainas Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētājs Staņislavs Medvedenko, sākoties karam dzimtenē, nekavējoties iestājās armijā, lai valstij palīdzētu apturēt Vladimira Putina mērķus - iznīcināt Ukrainu.

Kara pirmajās nedēļās Medvedenko daudz laika pavadīja, atrodoties uz galvaspilsētas Kijivas augstceltnēm ar binokli. Viņš rūpīgi izlūkoja apkārtni, lai ziņotu par potenciālajiem ienaidnieka draudiem Kijivai. Četras stundas - tas ir laiks, ko bijušais garā gala basketbolists pavadīja, vērojot ceļus, kas ved uz Kijivu. Tieši veiksmīga izlūkošana neļāva Krievijas karaspēkam ieņemt Ukrainas galvaspilsētu.

Medvedenko uzsver, ka viņa sargeņģelis ir šaujamierocis AK-47. Nozīmīga loma Ukrainas panākumos bija prezidenta Volodimira Zelenska lēmumam par ieroču izsniegšanu visiem, kas vēlas aizstāvēt savu tēviju.

Ir pagājušas divas desmitgades, kopš Medvedenko kļuva par NBA čempionu ar Losandželosas "Lakers". Šā gada pavasarī viņš izsolē pārdeva savus izcīnītos gredzenus, iegūto naudu ziedoja karā cietušo Ukrainas sporta zāļu atjaunošanai. "Stāvēju uz augstas mājas jumta Kijivā un skatījos, kā krievu raķetes lido debesīs. Tajā brīdī sev jautāju, kāpēc man vajag šos gredzenus, ja tie vienkārši stāv seifā? Pēc tam sevi pārliecināju, ka man tie jāpārdod, lai palīdzētu tautiešiem un bērniem dzīvot labāk," lēmumu skaidroja Medvedenko, kurš karjeras laikā no 2000. līdz 2007. gadam spēlēja NBA, pārstāvot "Lakers" un arī Atlantas "Hawks".

Bez čempionu gredzeniem bijušais basketbolists ir arī pārdevis savus spēļu kreklus, apavus un cita veida basketbola atribūtiku, lai palīdzētu atdzimt Ukrainas sporta dzīvei. "Vēlamies atjaunot sporta zāles, jo Krievijas armija nobombardēja vairāk nekā 100 skolu. Mūsu valsts atjaunošanai būs nepieciešama liela nauda, sporta zāles būs pēdējās, kur tiks virzīti līdzekļi. Ukrainā ir bargas ziemas, un bērniem ir jāsporto iekštelpās."

Šis nebūt nav vienīgais veids, kā bijušais basketbolists cenšas palīdzēt savai valstij.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp