Svētdien Eiropas Komisija ierosināja ieviest kārtējās soda sankcijas pret Ungāriju, kas nu jau vairs neesot uzskatāma par pilntiesīgi demokrātisku valsti. Taču, pirms viņi izmesti no laivas, Orbāna režīmam tomēr ticis piedāvāts vēl viens glābšanas riņķis un iespēja izvairīties no liela roba valsts budžetā.

Eiropas Savienības institūcijas jau vairākkārt piedraudējušas Ungārijai ar soda mēriem, lai novērstu Orbāna režīma tālāku attālināšanos no tiesiskuma principiem, kas uzskatāmi par pamatu dalībai Savienībā. Jau iepriekš pārkāpumu dēļ tikuši aizturēti Covid-19 pandēmijas seku mazināšanas nolūkos Ungārijai atvēlētie ES fondu līdzekļi. Jauna soda piemērošana – Kohēzijas fondu līdzekļu iesaldēšana – sāka izklausīties aizvien nopietnāka šī gada pavasarī, tāpēc vasarā Ungārijas valdība nāca klajā ar 17 jaunām iniciatīvām prasību izpildei. Tostarp tika paziņots par īpašu pretkorupcijas darba grupu, kurā tiktu iesaistīti pilsoniskās sabiedrības pārstāvji, un par ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienības atbildīgajām organizācijām.

Kaut gan virspusēji iesniegtās iniciatīvas izklausās kā solis pareizajā virzienā, Eiropas Komisijas lēmumu pieņēmēji svētdien tomēr paziņoja: Ungārijai uzliktās prasības tiesiskuma un demokrātijas reformu jomā netiks izpildītas apmierinošā līmenī, tā rosinās iesaldēt trešdaļu jeb 7,5 miljardus eiro no Ungārijai līdz 2027. gadam paredzētajiem Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzekļiem. Iesaldēti primāri tiktu tie līdzekļi, kuri paredzēti lielu iepirkumu projektiem, tātad būtu īpaši viegls mērķis koruptīvām darbībām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X