Rietumiem un Kremlim ir viena kopīga iezīme: abiem patīk uzsvērt, ka Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalsta reitings esot 80% un ka sabiedriskās domas aptauju rezultāti pastāvīgi liecinot, ka lielākā daļa krievu atbalsta karu Ukrainā. Tas, ko savulaik piesardzīgi dēvēja par “Putina karu”, tagad ir kļuvis par “Krievijas karu” – vismaz tā tas šķiet. Patiesībā Krievijas neatkarīgā sabiedriskās domas pētniecības uzņēmuma “Levada centrs” veiktās aptaujas un mērķa grupas atklāj daudz niansētāku ainu, nekā parāda virsrakstos minētie skaitļi.

Pirmkārt, atbalsts Kremļa tā dēvētajai “īpašajai militārajai operācijai” Ukrainā ne vienmēr ir tik dedzīgs. Augustā mazāk nekā puse aptaujas respondentu (46%) norādīja, ka “viennozīmīgi atbalsta” Krievijas armijas darbības, bet 30% aptaujāto norādīja, ka tikai “lielākoties atbalsta” šo karadarbību (šie skaitļi kopš aprīļa nav sevišķi mainījušies).

Otrās grupas pārstāvjus var mākt šaubas – viņi biežāk pauž bailes un satraukumu par militāro konfliktu, un, visticamāk, neizrādīs lepnumu –, taču pāri visam dominē vēlme palikt savā psiholoģiskajā un intelektuālajā komforta zonā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X