Vēl pirms pāris gadiem Latvijas skeletonista medaļa Pasaules kausa posmā bija gandrīz vai pašsaprotama lieta. Martins un Tomass Dukuri pēdējo 15 gadu laikā pieradināja līdzjutēju pie tā, ka cēlmetālā lieti iknedēļas panākumi visaugstākajā līmenī skeletonā bija norma. Bet jaunā sezona solās būt pavisam citāda. Ļoti iespējams, ka Latvijai nebūs neviena (!) sportista ne Pasaules kausā, ne zemāka līmeņa Eiropas sacensībās. Kāpēc tā?

Kur palika jaunā maiņa?

Gulēt uz lauriem ir patīkami, bet ne tālredzīgi. Šķiet, ka tieši to pēdējos gados laiski darīja Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF), kas nav izveidojusi mehānismu, lai pārrāvums pēc brāļu Dukuru karjeras beigām pašmāju skeletonā nebūtu ass kā ķirurga skalpelis.

Martins par izcilās karjeras beigšanu paziņoja šī gada vasarā, būtībā punktu pielicis ir arī viņa vecākais brālis Tomass. Tiesa, Tomasa gadījumā spalva iemērkta tintē, bet vēl nav pieskārusies pergamentam, lai punkts šim stāstam tiešām būtu pielikts. Vecākais no brāļiem vēl vēlas startēt februārī gaidāmajā pasaules čempionātā Sanktmoricā.

Tomasam šobrīd vēl jāizārstē trauma, kas pagaidām neļauj trenēties. Viņš piedalīšoties pasaules čempionātā tikai tad, ja spēs tam pilnvērtīgi sagatavoties. Par to varēšot spriest nākamā gada sākumā.

Bet kur tad palikuši visi iepriekš audzinātie jaunie talanti? Endija Tērauda, Dārta Zunte, Krists Netlaus, Valts Smilga, savulaik par jauno Martinu dēvētais Elvis Veinbergs - visi viņi teikuši skeletonam paldies par sniegto iespēju, bet izvēlējušies citu ceļu dzīvē. Arī šo jauniešu treneris Gints Dzērve.

Netlauam Kurzemes pusē esot ģimenes īpašums ar aptuveni 100 hektāriem zemes. Kā labdabīgi smej Dzērve, Krists lielāko dzīves daļu pavada traktorā. Netlaus arī studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU).

Arī Elvis Veinbergs pievērsies studijām, bet Dārta Zunte no 1. oktobra oficiāli noslēgs skeletonistes karjeru. Pilnīgas skaidrības pagaidām nav par Tēraudu, kura arī sliecoties likt punktu braukšanai trasē. Ar pašu Endiju šī raksta tapšanas laikā sazināties neizdevās.

Vienīgais, kurš vēl domā par karjeras turpināšanu, ir...

Komentāri (4)CopyDraugiem X Whatsapp