Mēdz teikt, ka aiz katra veiksmīga vīrieša stāvot spēcīga sieviete. Un, kamēr mēs raugāmies Dalī fantastiskajās gleznās, ļaujot radošajam ģēnijam gozēties slavas saulītē, der paturēt prātā, ka ēnā ir palikusi viņa kundze, bez kuras vīra karjera, iespējams, nebūtu izveidojusies tik nozīmīga.

„Es saucu savu sievu par Galu, Galušku, Gradivu, Olīvu sejas ovāla un krāsas dēļ; Olīvīti, kā pamazināmo formu olīvai; un delīrija atvasinājumi viņas vārdam ir Oliueta, Oriueta, Buribeta, Buriueteta, Suliueta, Solibubuleta, Oliburibuleta, Ciueta, Liueta. Es saucu viņu arī par Lauveni, jo, kad viņa kļūst dusmīga, viņa rēc kā „Metro-Goldwyn-Mayer” lauva,” rakstīja Dalī.

Mūza ir viss iespējamais, izņemot modeli, kurai maksā par darbu. Mūza ir vistīrākā sievišķības daļa vīrietī māksliniekā, ar kuru viņam ir jāpārguļ, lai atspoguļotu viņu savos darbos. Viņa ir sievietes neapzinātā vīrišķā puse anima vīrieša neapzinātajā sievišķajā pusē animus, iņ viņa jaņ. Vienīgi dzimumu lomas ir apgrieztas – viņa ieiet viņā jeb iedvesmo un viņš iznēsā un laiž pasaulē ideju no savas prāta dzemdes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X