Putins uzsācis ļoti riskantu spēli gan politiski, gan ekonomiski (9)

Māris Kūrēns
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Krievijas sāktais karš Ukrainā, šķiet, ir jūtams katra eiropieša maciņā, un īpaši aktuāli tas būs tuvākajos mēnešos, kad sāksies apkures sezona. Tās ir sekas Eiropas flirtēšanai ar Krieviju līdz kara sākumam, kā arī sankcijām, kas noteiktas pēc kara sākuma. Notiekošajam ekonomikā ir cieša saistība ar to, kas notiek karalaukā Ukrainā. Pēc šķietama pieklusuma vasaras beigās nu atkal ir kļuvis interesanti.

Pirms nedēļas Uzbekistānas pilsētā Samarkandā notika Šanhajas Sadarbības organizācijas valstu samits, kurā liela uzmanība tika pievērsta Krievijas un Ķīnas līderu pirmajai tikšanās reizei kopš kara sākuma. Putins un Sji Dzjiņpins nāca klajā ar paziņojumu, ka nepieciešams “pārveidot starptautisko kārtību taisnīgākā un racionālākā virzienā”.

Tāpat Putinam bija tikšanās ar Turcijas, Azerbaidžānas, Indijas un Kirgizstānas vadītājiem. Lai arī propaganda “iekšējam tirgum” centās iestāstīt, ka “Krievijai nekāda izolācija nedraud”, šīs tikšanās atmiņā gan palikušas ne jau ar kādiem skaļiem paziņojumiem, bet ar to, ka visu šo valstu vadītāji (domājams, ka apzināti) kavēja tikšanos ar Putinu, nostādot viņu neveiklā stāvoklī.

Neilgi pēc samita “Financial Times” ziņoja, ka divas Turcijas bankas atteikušās turpmāk apkalpot Krievijas “Mir” maksājumu sistēmas kartes, kam sekoja arī Kazahstānas lielākās bankas “Halyk Bank” paziņojums, ka tā vairs neapkalpos “Mir” kartes. Par atteikšanos no “Mir” apkalpošanas tiek domāts arī Armēnijā – vietējā centrālā banka paziņojusi, ka “bankām ir brīva izvēle – turpināt vai atteikties no “Mir” apkalpošanas”.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu