Cilvēki dalās vairākās grupās - tādi, kas ābolu apēd ar visu serdi tā, ka kātiņš vien paliek, vai notiesā arbūzu, tā, ka sēklas vien kraukšķ. Citi, kas pat smalkākos vīnogu kauliņus izmet. Viena lieta ir - garšo vai negaršo, patīk šādas tekstūras vai nepatīk, bet pavisam cita lieta ir - vai sēkliņas un kauliņi ir veselīgi, vai tomēr mūsu organismam nodara kaitējumu.

Ne mazums ir dzirdēts, ka ogas un augļi jāēd ar visām sēkliņām un kauliņiem, jo ir taču veselīgi. Augļi un ogas jā, patiesi, bet vai tas attiecinām arī uz visiem kauliņiem un sēklām?

Nekas slikts nenotiks, ja mēs tās neēdīsim, bet vai nekas slikts nevar notikt, ja tomēr ēdīsim. Skaidrību ieviest par dažu populāru augļu un ogu sēklām un kauliņiem lūdzām sertificētajai uztura speciālistei Gunai Rijkurei.

Ir rudens - ražas laiks, kad āboli ir viens no tiem augļiem, kas mūs priecē, jo varam baudīt vietējo ražu un, kam nu nav ne sava dārziņa, ne var aizbraukt ciemos pie radiem kādu grozu salasīt, var šobrīd par daudz tīkamākām naudiņām tos iegādāties. Viennozīmīgi - vitamīnu tur netrūkst.

Kāds nomizos un izņems serdi, cits nomazgās un nograuzīs tā, ka kātiņš vien paliks pāri. Kā labāk?

Guna Rijkure stāsta, ka ar āboliem līdzīgi kā teicienā "mazās devās zāles, bet lielās inde". Speciāliste norāda, ka viena līdz divu ābolu notiesāšana ar visām sēkliņām nekādu kaitējumu nenodarīs. Varēs uzņemt papildu jodu, kā arī šķiedrvielas, kas ir šo sēkliņu sastāvā kalpos kā labs līdzeklis gremošanas trakta tīrīšanai. Bet jāņem vērā, ka cilvēkiem ar jutīgāku gremošanas traktu nepatīkamas sajūtas un vēdera pūšanās var rasties arī pēc dažu sēkliņu notiesāšanas.

Ja reiz minēts kāds limits, tad ir iemesls ievērot piesardzību. Kāpēc? Šīs mazās sēkliņas satur indīgu vielu - cianīdu. Guna Rijkure uzsver: lai saindētos gan jāapēd brangs daudzums - aptuveni sauja, tomēr lieki riskēt nevajag.

Komentāri (2)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest