Ķīna labprāt pastiprina Krievijas dezinformāciju par karu Ukrainā

Intervija ar dezinformācijas ekspertu
Foto: publicitātes
Annija Vīnkalna
, TVNET | KLIK ārvalstu vecākā redaktore
CopyLinkedIn Draugiem X

Dzīvojam nepārtrauktā informatīvajā troksnī. Uzticama informācija noslīkst propagandistu paziņojumu, slēptas dezinformācijas, sagrozījumu un "troļļu" komentāru straumēs. Pa vidu tam - vēl arī neskaidru motīvu vadīti influenceri un vienkāršie pilsoņi, kuri uzķeras uz propagandas naratīviem un viltus ziņām. Kā izsijāt patiesības graudus no pelavām? Šomēnes Rīgā notika vērienīga Eiropas Hibrīddraudu apkarošanas izcilības centra ("Hybrid CoE") "kara spēle", kurā vairāku reģiona valstu dezinformācijas apkarotāji pārbaudīja savas stratēģijas simulētā vidē - tik pietuvinātā realitātei, cik vien tas iespējams.

Arī TVNET žurnālistiem bija iespēja piedalīties simulācijas spēlē. Pārsteigumu nebija: informatīvā kņada bija gluži tāda pati kā, piemēram, šī gada februārī, kad Krievija sāka savu iebrukumu Ukrainā.

Dezinformatorus spēlēja pieredzējuši dezinformācijas eksperti, kuri ilglaicīgi pētījuši un ļoti labi pazīst Krievijas un Ķīnas dezinformāciju. Viens no tiem ir kompānijas VAST-OSINT līdzdibinātājs Duvans Lī, kurš ar mākslīgā intelekta palīdzību veido informatīvās vides kartes - propagandas kanālu un to vēstījumu tālāko izplatītāju "zvaigznājus". Līdzīgi kā kosmosa izpētē, tiek atklāti arvien jauni un jauni debess ķermeņi un galaktikas. Šajā visumā pašlaik ir vairāk nekā trīs miljardi "zvaigžņu".

Intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK Lī stāsta par visefektīvāko veidu, kā bez aizliegumiem apkarot dezinformāciju, un kādi pierādījumi liecina, ka Ķīna un Krievija, publiski ieturot zināmu distanci, iespējams, tomēr savstarpēji koordinē dezinformāciju par tematiem, kas abām valstīm ir svarīgi.

- Vai esat novērojuši Krievijas un Ķīnas dezinformācijas saplūšanu? Vai tās amplificē viena otru, vai arī tas ir kas tāds, kam vajadzētu pievērst uzmanību nākotnē?

- Ķīna ar oficiālo kontu un starpnieku palīdzību konsekventi ir atbalstījusi Krievijas nepatiesās ziņas par karu Ukrainā.

Manā skatījumā šī sakarība ir skaidri redzama. Informatīvajā telpā redzam daudz gadījumu, kad tās atsaucas viena uz otru, abpusēji pastiprinot viena otras ziņas un vēstījumus interneta vidē.

Svarīgākais jautājums: vai tā ir augstākajā politiskajā līmenī saskaņota rīcība, vai arī ne. Diez vai mums kādreiz būs tam skaidri pierādījumi. Taču viens indikators, kas ļauj par to spriest, ir tas, cik bieži Ķīna un Krievija rīko kopīgus augsta līmeņa pasākumus par informācijas drošības jautājumiem. Pēdējo aptuveni trīs gadu laikā biežāk notiek, piemēram, regulāras Ķīnas un Krievijas ministru tikšanās. Ironiskā kārtā pagājušogad tikās abu šo valstu ārlietu ministri un kopīgajā paziņojumā deklarēja, ka Ķīna un Krievija sadarbosies, lai kopīgiem spēkiem apkarotu dezinformāciju internetā. Tas ir gandrīz komiski.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu