Vecākie ierēdņi nākamgad var sagaidīt ievērojamu algas paaugstinājumu, jo viņu atalgojums tiek indeksēts saskaņā ar vecu likumu.

Likums paredz, ka vecāko valsts civildienesta ierēdņu algas katru gadu aprīlī palielinās atbilstoši iepriekšējā gada sociālā nodokļa pensiju apdrošināšanas daļas saņemšanai, t. i., algu pieaugumam un inflācijai. 80% no pieauguma ir saistīti ar iepriekšējā gada algu pieaugumu, un atlikušie 20% – ar cenu kāpumu.

Pagaidām nav iespējams precīzi novērtēt augstāko ierēdņu algu izmaiņas, taču "Postimees" aprēķināja šos lielumus, pamatojoties uz jaunākajiem pieejamajiem datiem. Tā kā 2022. gadā ir pieejami algu pieauguma dati tikai par 8 mēnešiem, procentuālo rādītāju aprēķināšanai izmantojām datus no šī paša laika posma pērn.

Ievērojams pieaugums

Saskaņā ar aprēķiniem vislielāko algas pieaugumu saņems valsts prezidents, Igaunijas parlamenta priekšsēdētājs, premjerministrs un Augstākās tiesas priekšsēdētājs. Viņu alga palielināsies par 1042 eiro, t. i., turpmāk šo amatpersonu atalgojums būs 8326 eiro un 95 centi. Prezidenta kancelejas pārstāve Epa Mare Kukemelka "Postimees" norādīja, ka prezidents un augstākie ierēdņi nevar mainīt spēkā esošos likumus, tostarp arī tos, kas attiecas uz viņu pašu algām. Šīs tiesības pieder parlamentam kā likumdevējam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X