Svētdien notikušās Itālijas parlamenta ārkārtas vēlēšanas iezīmē jaunu posmu Itālijas politikā – paredzams, ka izveidosies vispārliecinošāk labēji noskaņotā valdība kopš Otrā pasaules kara. Vislielāko balsu skaitu ieguva galēji labējā partija “Itālijas brāļi”, kura plāno veidot valdību kopā ar bēdīgi slavenā Silvio Berluskoni un Mateo Salvīni politiskajiem spēkiem. Kaut gan “Itālijas brāļi” tiek uzskatīti par Musolīni politiskajiem pēctečiem, šobrīd no atklātas fašisma ideoloģijas partija attālinājusies un drīzāk uzskatāma par klasiskiem populistiem. Tāpēc gaidāms, ka arī jaunā Itālijas līdere tomēr drīzāk līdzināsies Donaldam Trampam, nekā pagājušā gadsimta diktatoram.

Labējo partiju koalīcija kopā ieguvuši vairāk nekā 43% vēlētāju balsu, un par topošo valdības vadītāju visticamāk tiks izraudzīta uzvarētāju partijas līdere, 45 gadus vecā Džordžija Meloni, kura savu politisko karjeru uzsāka Musolīni līdzgaitnieku pēc kara dibinātajā neofašistiskajā “Itālijas Sociālajā kustībā”.

Ja viss noritēs pēc plāna, Meloni kļūs par pirmo sievieti Itālijas līderes godā, un tas uzskatāms par simbolisku brīdi valsts vēsturē, tomēr sieviešu tiesību aktīvistes ir skeptiskas par viņas politisko darbību dzimumu līdztiesības jautājumos. Citas itāļu politiķes norādījušas, ka Meloni kalpo kā harizmātiska seja, aiz kā slēpjas Itālijas “mačo” labējie politiskie spēki, kur tomēr dominē vīrieši kā Berluskoni un Salvīni.

Par “Itālijas brāļu” politiskajām prioritātēm izvirzīta imigrācijas, “lielā LGBT lobija” un arodbiedrību ietekmes apkarošana, bet vadmotīvs ir Itālijas interešu “likšana pirmajā vietā”. Kaut gan partija nemaz neslēpj savas saites ar kādreizējo fašistu kustību,

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X