Aizpagājušajā nedēļā Krievijas prezidents Vladimirs Putins izsludināja Krievijas bruņoto spēku "daļēju mobilizāciju". Toreiz tika runāts, ka paredzēts mobilizēt 300 000 rezervistu, lai gan ir ziņas, ka dienestā tiks iesaukti 1,2 miljoni cilvēku. Izdzirdot šos jaunumus, piezvanīju draudzenei no Sanktpēterburgas, kura ar asarām acīs pastāstīja, ka viņas 30 gadus vecais dēls labprātāk nonāks cietumā, nekā karos Ukrainā – valstī, kurā apglabāta viņa ebreju izcelsmes ukraiņu vecmāmiņa. Tagad viņš strādā attālināti, jo baidās tikt notverts uz ielas.

Lai gan daudzi krievu vīrieši šķietami nevēlas iet bojā karā (aptuveni 200 000 jau ir aizbēguši uz ārzemēm), lielākoties viņi nemēģina izvairīties no mobilizācijas. Iespējams, tas daļēji atspoguļo viņu bažas, ka par izvairīšanos no iesaukšanas armijā viņiem draud kriminālsods (Krievijas Valsts Dome pavisam nesen ieviesa kriminālkodeksā šāda veida pārkāpumus). Taču daudzi arī skandina Putina propagandu, sakot, ka "ukraiņi taču galu galā ir fašisti" un ka Rietumi un Ukraina "tik un tā mūs ienīst".

Jaunieši sevi mierina ar iedomām, ka viņi netiks iesaukti dienestā vai vismaz pirms nosūtīšanas tiks "pietiekami apmācīti" trīs vai četru mēnešu garumā. Tomēr kara sākumā februārī un martā uz fronti tika nosūtīti jauni rekrūši, un nav iemesla domāt, ka šobrīd tas mainīsies, –

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X