Latvijas hokejā sākusies jauna ēra, kas nomainījusi iepriekšējo. Kopš 2008. gada Latvijas vadošais hokeja klubs (grūti lietot šo terminu, jo nebija pilnvērtīgas piramīdas) bija Rīgas "Dinamo", kaut gan tā vadības un slēptās vadības patiesās intereses nepavisam nebija spēle uz ledus. Kopš 2022. gada 30. septembra pašmāju hokeja klubu flagmanis ir šī gada valsts čempione Jelgavas "Zemgale"/LLU, kas iepeldējusi Somijas otrās spēcīgākās līgas "Mestis" ūdeņos.

Kas ir "Mestis" līga?

Tas ir otrs spēcīgākais klubu čempionāts Somijā, hierarhijā aiz virslīgas "Liiga". Virslīgā noteikumus diktē klubi, bet "Mestis" sacensības rīko Somijas Hokeja federācija.

Šajā sezonā "Mestis" startē 14 vienības - 13 somu un viena Latvijas. Līga tika izveidota 2000. gadā, septiņas reizes čempionāta zeltu izcīnījusi Mikeli "Jukurit", kas jau vairākas sezonas spēlē "Liiga".

Runas par Latvijas čempiones "Zemgale"/LLU pievienošanos šai līgai parādījās pavasarī, pasaules čempionāta laikā. Tas sakrita ar brīdi, kad faktiski jau bija izdzisis Rīgas "Dinamo" hokeja izstrādājums (nekā personīga, tāds tas pēdējos gados tiešām bija, bet pie tā nebija vainīgi hokejisti).

Laika rats ripo tālāk, viss plūst un mainās. Arī uz sasaluša ūdens virsmas. Jelgavas komandas izvirzītais mērķis jau no paša sākuma bija strādāt ar "pāraugušiem junioriem" un U-20 kandidātiem, nevis būt varenam lielklubam ar utopiskām un nepamatotām ambīcijām. Jo pēdējos 12 gadus Latvijas hokeja klubu vidē fatāli trūka komandas, kurā spēlēt tiem, kuri tikko "izkāpuši no junioru autiņiem".

Daži celmi "Zemgales" ceļā uz dalību "Mestis" bija, jo ļoti ilgi netika parakstīts līgums par Latvijas vienības dalību šajā līgā. Galu galā tomēr augustā puses lika parakstus zem trīs gadu līguma, kas uzreiz demonstrē, ka šis plāns nav nekāds viendienītis.

Latvijas čempionu debiju somu otrajā līgā, protams...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp