Ādama tilts jeb Rāmas tilts hinduistiem ir svēta vieta, kas pieminēta hinduistu mitoloģijā, kā arī agrīnajos islāma tekstos. Tā ir sēkļu, koraļļu un saliņu josla, kas savieno Šrilankas salu ar Indostānas pussalu. Islāma tekstos vēstīts, ka tilts izveidots, lai Ādams varētu nokļūt Indijā un aizbēgt no salas, kur tika iesviests pēc izdzīšanas no paradīzes. Tomēr tā ir tikai viena no daudzām savādās struktūras izcelsmes versijām.

Pirmo reizi Ādama tilts ir dokumentēts persiešu ģeogrāfa Hordabeha tekstos, kas sarakstīti ap mūsu ēras 850 gadu. Tur tilts nodēvēts par “Jūru tiltu”. Par Ādama tiltu tas pirmo reizi nodēvēts britu kartē 1804. gadā.

Mūsdienās joprojām šo visai interesanto un dīvaino veidojumu un tā izcelsmi apvij leģendas un vēsturiski pārpratumi. 19. gadsimtā tika izvirzītas divas teorijas, kas skaidroja šo struktūru. Viena teorija vēstīja, ka Ādama tilts veidojies zemes pacelšanās un uzkrāšanās procesā, savukārt otra teorija vēstīja, ka tilts ir veidojies, Šrilankai atdaloties no Indijas cietzemes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X