Igaunijas medija "Postimees" rīcībā ir nonākuši dokumenti, kas atklāj, kurš kopš pēdējās sankciju paketes ir Igaunijā ievedis Krievijas naftas produktus. Tas ir Nobela prēmijas literatūrā cienīgs uzņēmējs, kuram ir oficiāla atļauja ražot "Igaunijas maisījumu" no Krievijas naftas produktiem.

"Izmeklējiet tālāk, kurš patiesībā veido biznesu ar Krievijas naftu," izdevumam "Postimees" lūdza kāda Igaunijas Ārlietu ministrijas amatpersona, kura vēlējās palikt anonīma. Šīs amatpersonas kolēģiem uzņēmēji bija uzklupuši ar pārmetumiem par to, ka viņi atklāja 28 uzņēmumus, kuri bija informējuši par pirms 4. jūnija parakstītiem līgumiem par Krievijas naftas produktu pirkšanu vai starpniecības darījumiem. Attiecīgā prasība tika iekļauta Eiropas Savienības (ES) sankciju paketē, kas tika pieņemta 3. jūnijā.

Tā kā amatpersonām nav atļauts atklāt, kurš, cik daudz un kādus naftas produktus patiesībā importē no Krievijas, tas radīja daudz problēmu.

Žurnālisti pārlieku aizrāvās ar šo uzņēmumu sarakstu: pēc publicētā teksta varēja saprast, ka it kā konkrēts uzņēmums šobrīd no Krievijas importē dīzeļdegvielu un benzīnu, pārsūknējot to tieši uz Igaunijas degvielas uzpildes stacijām vai kuģiem. Tā dažiem tika pausta arī atvainošanās.

Taču, kā parasti, velns slēpjas detaļās un konfrontācijā ar naftas nozares uzņēmējiem gandrīz katrā vārdā.

Ārlietu ministrija neatvainojās par saraksta publicēšanu. Kā liecina "Postimees" rīcībā esošie Krievijas muitas deklarāciju dati, nebija arī iemesla atvainoties. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X