Pirms vairāk nekā 160 gadiem, 1859. gada 17. septembrī, tika pasludināts pirmais un vienīgais ASV imperators. Nedaudz vēlāk dižciltīgajam apzīmējumam tika pievienots arī Meksikas aizbildņa tituls. Vairāk nekā 20 gadus viņš valdīja, izdeva proklamācijas, kala pats savu naudu un pat iecēla bruņiniekos vienu otru garāmgājēju Sanfrancisko ielās. Kas bija imperators Nortons?

Imperatora Nortona daudzie dekrēti par ASV Kongresa un pašas valsts likvidēšanu, kā arī divu galveno ASV politisko partiju izformēšanu no valsts pārvaldes puses un armijas puses tika ignorēti. Tomēr pienācīgo uzmanību un cieņu viņas sniedza Sanfrancisko pilsoņi. Lielāko daļu dienu Nortons vadīja, zilā, ar zelta uzplečiem, kurus viņam bija uzdāvinājuši ASV armijas ģenerāļi, rotātā uniformā staigājot pa pilsētas ielām. Viņš arī valkāja lepnu cepuri, kas bija izrotāta ar pāva spalvām.

Ielās viņš rūpīgi pārbaudīja brauktuvju, ietvju un citu sabiedrisko struktūru stāvokli, kā arī uzmanīja, vai policisti kārtīgi pilda savus pienākumus. Bieži viņš uzrunāja garāmgājējus, iztaujājot tos par visdažādākajām tēmām. Viņam allaž līdzi bija divi suņi – Bummers un Lazārs –, kas arī bija kļuvuši par pilsētas slavenībām. Pēc tam, kad 1861. gadā Meksikā iebruka francūži, viņš sevi nodēvēja arī par Meksikas aizbildni.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X