Putina ietekmes sviras joprojām strādā. Protesti pret Ukrainu Eiropā

Elizabete Elīna Vizgunova-Vikmane
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Patrick Pleul/dpa/picture-alliance

Šī gada septembrī un oktobrī liela daļa Latvijas sabiedrības ar lielām cerībām seko līdzi Ukrainas armijas veiksmīgajam pretuzbrukumam, atbrīvojot Krievijas nelikumīgi sagrābto teritoriju. Tikmēr Vācijā, Čehijā un pat Polijā organizēti protesti, iestājoties pret sankcijām pret Krieviju un dažkārt demonstrējot atklātu pretukrainas sentimentu. Kaut arī to rezonanse ne tuvu nelīdzinās plašajam sabiedrības atbalstam, kuru joprojām saņem Ukraina visā Eiropā, minētie protesti norāda, ka Krievijas ietekmes sviras Eiropā joprojām strādā.

Putinam svarīgas ir sadarbības piedāvātās iespējas, nevis ideoloģija. Sadarbojoties ar galēji labējām politiskajām partijām visā ES, kā arī nevalstiskām organizācijām, «neatkarīgiem» ekspertiem un mediju grupām, Krievijas vadība lobē Maskavas intereses Eiropā. Krievija cer, ka šīs partijas varētu iegūt pietiekamu politisku ietekmi, lai leģitimizētu politisko režīmu Krievijā un arī Krievijas asiņaino karu Ukrainā. Vai vismaz sētu šaubu sēklas.

Krievijas elites mērķis ir destabilizēt un vājināt ES dalībvalstu esošās, rietumnieciskās valdības un tās aizvietot ar Kremlim draudzīgām valdībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu