Ceļš no Harkivas uz Izjumu ir moderna autošoseja, uz kuras redzamas neseno kauju liecības. Iznīcināta bruņutehnika, līdz nepazīšanai saplacināti vieglie transporta līdzekļi, nogāzti elektrības stabi, lādiņu izrauti caurumi asfaltā, kāpurķēžu izpostītas norobežojošās barjeras, atlūzas uz ceļa. Vietējie gan stāsta, ka viss šis ir tikai maza daļa no tā, kā te bija pirms dažām dienām. Ukraiņi aktīvi novāc bojāto bruņutehniku, tāpat arī līķus, kas mētājušies visās malās. Pamest ceļu nav ieteicams, var uzrauties uz mīnām. No tām te esot cietuši divi prezidenta Zelenska drošībnieki, kad viņa konvojs bija ceļā uz Izjumu neilgi pēc tās atbrīvošanas.

Arī Izjumā aktīvi notiek sakārtošana – milzīgas Ford kravas automašīnas, celtņi betona bloku pārvietošanai, pie kāda blokposteņa mini iekrāvējs un vīri oranžās vestēs atbrīvo ceļu no biezas dubļu kārtas, tiek pārmeklēti grāvji, ūdens cisterna skalo no asfalta netīrumus. Pilsētā ir liels daudzums ukraiņu karavīru un bruņutehnikas. Arī no rietumiem piegādātās haki krāsas apvidus automašīnas ar Lielbritānijas, Čehijas, Polijas, Latvijas un citu valstu numuriem pilnas ar līdz zobiem bruņotiem vīriem. Visam pa vidu arī civiliedzīvotāji, pārsvarā pensijas vecuma sievietes, kas pārdzīvojušas okupācijas sešus mēnešus. Kāda sieviņa neveiksmīgi mēģina nostopēt no pilsētas ārā braucošās komunālo dienestu smagās mašīnas.

Kaut atbrīvota, Izjumā cilvēki neatgriežas. Darba nav, pilsētas infrastruktūra iznīcināta, bet ziema tuvojas. Postījumi ir milzīgi. Tilts pār Siverskij Donecas upi ir uzspridzināts. Daudz sagrautu ēku. Noslepkavoto civiliedzīvotāju masu kapi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X