Tā saucamā „deepfake“ (dziļviltošana) pašlaik sasniegusi savu kulmināciju, un jau pēc pāris gadiem visas bildes un teksti (iespējams) būs sintētiski. Jēdziens nāk no vārdu savienojuma un nozīmē radošu darbu ar mākslīgā intelekta (artificial intelligence) palīdzību. Šajā procesā tiek izmantoti vairāki algoritmu slāņi, lai atlasītu jaunus paralēlos datus daudz augstākā, uzlabotā līmenī nekā līdz šim bija iespējams. Praksē šo izmanto, lai manipulētu ar seju vai balsi, radot jaunu sintētisku video. Kā fotogrāfiju, video vai skaņu.

Ekspertiem, kas pēta zinātniski tehnoloģiju ietekmi uz sabiedrības attīstības procesiem, šķiet, ka deepfake būtiski manīs mūsu izpratni par apkārtējo vidi un apgrūtinās orientēšanos telpā. “Pašlaik stāvam uz jauna laika sliekšņa. Šo revolūciju nodrošina mākslīgais intelekts. Tas ne tikai pārvērtīs cilvēku komunikāciju, bet arī apgrūtinās izpratni par to, kas ir īsts un kas sintētisks“ (Nina Šika). Pēc viņas domām, nākamajā desmitgadē jau 90% vizuālā materiāla būs sintētiska rakstura.

Šī pati tehnoloģija līdz šim ir palīdzējusi atrast fotomateriālu internetā un atpazīt to. Jau esam pieraduši, ka sarunās ar iestādēm mūs uzrunā kustīgas lelles, kas cenšas atbildēt uz jautājumiem ierēdņu vietā. Princese Leja Organa un admirālis Tarkins turpina piedalīties jaunajās Zvaigžņu karu filmās, lai gan paši aktieri Kerija Fišere un Pīters Kišings (šo lomu atveidotāji) jau sen viņā saulē. Tas nozīmē, ka virtuālā pasaule kļūs aizvien reālāka un skatāmāka, pateicoties sintētiskajiem medijiem un mākslīgajam intelektam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X