Otrdien par Lielbritānijas premjeru kļuva 42 gadus vecais Riši Sunaks. Viņš būs ne vien pirmais indiešu izcelsmes britu premjers, bet arī bagātākais - viņa un sievas turība lēsta ap 838 miljoniem eiro, uz kā fona Lielbritānijas karaļa Čārlza III un viņa dzīvesbiedres Kamillas 400 miljonu eiro lielā bagātība izskatās teju vai pieticīga. Sunakam aiz muguras skandāls par viņa sievas, "Indijas Bila Geitsa" mantinieces finansēm.

Sunaka vecāki ir indieši, kuru ģimenes bija emigrējušas uz Āfriku, bet 60.gados pārcēlās uz Lielbritāniju. Sunaks dzimis Anglijas pilsētā Sauthemptonā 1980.gadā. Sunaka tēvs strādāja par ģimenes ārstu, bet mātei piederēja aptieka. Ģimene bija pietiekami labi nodrošināta, lai Sunaku sūtītu ekskluzīvā privātskolā, kaut arī vasaras brīvlaikā viņš piestrādāja par viesmīli indiešu restorānā.

Augstāko izglītību Sunaks ieguvis pasaules labākajās augstskolās. Oksfordas Universitātē viņš studējis filozofiju, politikas zinātni un ekonomiku. Maģistrantūras studiju laikā Stenforda Universitātē ASV viņš iepazinās ar savu sievu - Akšatu Murtiju, kuras tēvam miljardierim Nārājanam Murtijam pieder Indijas IT uzņēmums "Infosys". Murtijs, kurš nereti tiek raksturots kā "Indijas Bils Geitss", ir starp bagātākajiem cilvēkiem valstī ar 1,3 miljardiem iedzīvotāju. "Forbes" bagātāko indiešu sarakstā viņš ieņem 41. vietu.

Pāra kopējā bagātība novērtēta uz apmēram 730 miljoniem mārciņu (838 miljoniem eiro). Tā kā Sunaka vārds figurēja iepriekšējās reizēs, kad mainījās Lielbritānijas konservatīvās partijas vadība (Lielbritānijā premjera amatā nonāk valdošās partijas līderis), viņam intervijās ir ticis uzdots jautājums - ko pats Sunaks domā par viedokli, ka viņš ir pārāk bagāts, lai būtu premjers?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X