Oktobra vidū kļuva zināms, ka Jaunzēlande plāno ar nodokli aplikt mājlopu izdalītās gāzes. Tas plānots, lai cīnītos pret klimata radītajām pārmaiņām. Lai arī Jaunzēlandes valdība šāda nodokļa ideju uzskata par labu, lauksaimnieki tā vis nedomā. Tomēr šis nav vienīgais jocīgais nodoklis pasaulē – daudzās valstīs vēsturē ir vairāki piemēri, kad iedzīvotājiem jāmaksā nodoklis par dīvainām un pat absurdām lietām.

Jaunzēlandes piemērs mums rāda, ka ar nodokļiem valsts cenšas ierobežot kaut ko, kas rada negatīvas sekas apkārtējai videi. Saistībā ar klimata pārmaiņām ir noteikta virkne dažādu nodokļu, kas jāmaksā iedzīvotājiem. Piemēram, Eiropā jāmaksā nodoklis par oglekļa izmešiem. Vēsturē raugoties, nodokļi ir bijuši dienaskārtībā pat Romas impērijā pirms teju 200 gadiem, tāpēc – tas nav nekāds jaunums.

Pasaules vēsture gan liecina, ka reizēm valstsvīru fantāzijas lidojums ir bijis iespaidīgs, liekot iedzīvotājiem maksāt nodokļus pat par pilnībā absurdām lietām. Piedāvājam ieskatu deviņos jocīgos nodokļos, kādus reiz maksājuši iedzīvotāji daudzviet pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X