Nereti, raugoties uz autoritāriem un totalitāriem režīmiem, liekas, ka dzīvojam paralēlās pasaulēs. It īpaši spilgti tas redzams, vērojot Krievijas propagandas vēstījumus, kur gluži kā Džordža Orvela romānā "1984" aktuāli ir tādi vēstījumi kā “karš ir miers, brīvība ir verdzība, nezināšana ir spēks”. Izdevīgi radīt “alternatīvo realitāti”, ko pasniegt saviem iedzīvotājiem, ir autoritāru valstu vadoņiem, kuriem galvenais ir par katru cenu saglabāt savu varu, visu pārējo atstājot otrajā plānā.

Pagājušās nedēļas nogalē noslēdzās Ķīnas Komunistiskās partijas 20. kongress, kurā uz bezprecedenta trešo termiņu partijas (un valsts) vadoņa amatā tika pārvēlēts Sji Dzjiņpins. Viņš noteikti tēmē kļūt par ietekmīgāko Ķīnas valstsvīru kopš Mao Dzeduna laikiem, un ir skaidrs, ka trešais valdīšanas termiņš nebūs pēdējais.

Pēdējo gadu laikā Dzjiņpins ir darījis ļoti daudz, lai konsolidētu varu savās rokās. Kā jau bija redzams kongresā, faktiski partijai nav neviena ievērības cienīga kandidāta, kuru varētu dēvēt par potenciālo Sji pēcteci. Turklāt, Sji un partijas plānos ir vairāki uzdevumi, ko paveikt līdz Komunistiskās partijas simtgadei 2049. gadā (kad Sji būs 96 gadus vecs).

Spriežot pēc runām Komunistiskās partijas kongresā, var spriest, ka Ķīnas ekonomiskā izaugsme, kas pēdējos 40 gadus bijis paraugs ekonomikas vēsturē, Sji ir vienaldzīga, jo viņa galvenās intereses ir saistītas ar Ķīnas "lielo nacionālo atjaunošanos". Līdz ar to Ķīnas līderis ir nostādījis sevi izšķirošas izvēles priekšā - vai nu Ķīna turpina saglabāt sadarbību ar pārējo pasauli un būt dzinējspēks globālajā ekonomikā, vai izolējas un iet Krievijas ceļu - būt totalitāram un agresīvam režīmam, kas apdraud kaimiņvalstis un globālo kārtību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X