Globalizācija sportā jau sen nav nekas jauns. Pilsonības tiek mainītas, lai rastu sev lielāku pašlabumu vai augstāka līmeņa profesionālo realizāciju. Arī Latvijas sportistu vidū ir ne mazums tādu, kuri mēģinājuši vai tiešām tikuši pie svešas pavalstniecības, dažādu mērķu vadīti. Turpmākajās rindās apskatīsim spilgtākos, ieskicējot arī pilsonības vai sporta pavalstniecības maiņas iemeslus.

Dārta Zunte (skeletons)

Nesenākais gadījums pašmāju sporta vidē, kad sportists izvēlējies pārstāvēt citu valsti. Šoreiz gan tas nav saistīts ar atteikšanos no Latvijas pilsonības, lai pieņemtu kādu svešu pasi. Dārtas mamma ir igauniete, bet tēvs latvietis, viņai kabatā ir abu valstu pases. Iemesls, lai pārstāvētu Igauniju, esot pavisam vienkāršs - Latvijas Bobsleja un skeletona federācija (LBSF) nav spējusi piedāvāt ilgtermiņa plānu, bet vien vīziju vienam gadam. Zunte ar to nav bijusi mierā, tāpēc tagad ikdienā dzīvo Valkā, bet trenējas Siguldā. Dīvainākais šajā situācijā ir tas, ka igauņiem nav pilnīgi nekādu tradīciju, zināšanu vai iestrādņu skeletonā.

Nils Remess (hokejs)

Šobrīd 32 gadus vecais aizsargs Remess ir "Prizmas" hokeja skolas audzēknis, bet profesionāli ar šo sporta veidu nav saistīts. Viņš Apvienotajos Arābu Emirātos (AAE) strādā par arhitektu, bet 2014. gadā sāka spēlēt vietējās līgas komandā Abū Dabī "Storms". Pēc četrām sezonām "Storms" vienībā Remesam piedāvāja vilkt mugurā AAE izlases kreklu. Rīdzinieks...

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp