Ilgus gadus hipotekāro kredītu ņēmēji pārsvarā pievērsa uzmanību vien bankas piedāvātajai procentu likmei, jo maksājuma aprēķinā iekļautais mistiskais EURIBOR bija 0% vai kādu laiku pat negatīvs. Taču kopš šā gada septembra, cerībā ierobežot ievērojamo inflāciju, pasaules centrālās bankas, tostarp Eiropas Centrālā banka (ECB), ir cēlušas savas procentu likmes, par ko, iespējams, daudzi uzzināja tikai tad, kad bija pienācis laikt veikt ikmēneša kredītmaksājumu un bankas "novilktā" summa bija lielāka nekā ierasts. Protams, jautājums ir, vai ar pēdējo ECB likmes pacelšanu kredītu izmaksu kāpums būs apstājies vai tomēr ir jārēķinās ar vēl kādu cirtienu pa maciņu?

Vispirms paskaidrojums - aizņēmumu procentu likmes sastāv no Euribor bāzes likmes un banku pievienotās mainīgās likmes. Savukārt Euribor likmes aug līdz ar ECB likmēm. Tāpēc arī katra kredītņēmēja maksājumu apmēru ietekmē šķietami tālās ECB lēmumi.

ECB lēmumu ietekme uz kredītņēmēju maciņiem

Pēdējā ECB sēdē 27.oktobrī nolēma šogad otro reizi pēc kārtas par 75 bāzes punktiem paaugstināt visas trīs tās rīcībā esošās procentu likmes. SEB bankas Finanšu tirgus pārvaldes vadītājs Andris Lāriņš pauž, ka tā ir ļoti agresīva reakcija uz joprojām augsto eiro zonas inflācijas līmeni. Kopš eiro ieviešanas 1999. gadā šis ir tikai otrais tik liels paaugstinājums vienā reizē (pirmais tik liels paaugstinājums bija šī gada septembrī).

Un šim likmju lēcienam ir būtiska ietekme uz procentu maksājumiem par hipotekārajiem kredītiem un līzingu. "Atkarībā no produkta un piemērotās procentu likmes, dažiem kredīta ņēmējiem procentu maksājumi pusgada laikā jau ir dubultojušies. Tādu izmaksu pieaugumu vēl vasarā reti kurš prognozēja," atzīst Lāriņš.

Bet, vai kredītņēmējiem, no kurien daļa ir šokā jau par pašreizējo maksājumu pieaugumu, jārēķinās vēl ar turpmāku likmju kāpumu?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X