Jāvājina energoresursu eksportētājvalstu spēja izmantot tos kā politisku ieroci (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Vēja turbīnas
Vēja turbīnas Foto: Unsplash

Tā kā Krievija, Ķīna un citas valstis manevrē, lai izmantotu globālās enerģētikas un dzīves dārdzības krīzes savā labā, pasaules demokrātijas vairs nevar ignorēt savu hronisko neaizsargātību pret kritisko resursu izmantošanu kā ieroci. Par laimi, lai mazinātu draudus, viņiem nav jāizgudro ritenis no jauna.

Senais teiciens, ka "vēsture neatkārtojas, taču bieži vien rīmējas", ir trāpīgs Rietumu un to sāncenšu savstarpējo attiecību veidošanās raksturojums. Aukstā kara laikā Padomju Savienība bija lielvara tikai pateicoties tās militārajai varenībai. Mūsdienās Krievijas bruņotie spēki šķietami ir visai bēdīgā stāvoklī, taču valsts ir kļuvusi par enerģētikas lielvalsti, kas savas milzīgās dabasgāzes rezerves var izmantot kā ieroci. Līdzīgi arī pašreizēja konfrontācija starp Rietumiem un Krieviju Ukrainas jautājumā atgādina Aukstā kara laika konfrontāciju starp autoritārismu un demokrātiju.

Tuvojoties ziemai, Kremļa gāzes plūsmas pārtraukšana uz Eiropas Savienību (ES) var radīt smagas sekas, izraisot lielāko enerģētikas krīzi pēdējo 50 gadu laikā. Lai gan gāzes piegāžu apjoma palielināšanās no Amerikas Savienotajām Valstīm, Apvienotās Karalistes un Norvēģijas īstermiņā palīdzēs mazināt ES atkarību no Krievijas piegādēm, tas nav ilgtermiņa risinājums.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu