Šā gada jūnijā, kad Jānis veica pirmo kredītmaksājumu par rindu māju Mārupē, Euribor mainīgā trīs mēnešu procentu likme bija nulle. Taču jau vasaras otrajā pusē tā sāka celties un mēneša maksājumam klāt nāca 40 eiro. Savukārt no novembra vidus Euribor jau atkal kāpj un klāt nāk 150 – 170 eiro. “Tas ir daudz, bijām rēķinājušies ar kopējo maksājumu mēnesī līdz 500 eiro, tagad sanāks ap 700 eiro,” saka Jānis. “Turklāt Eiropas centrālā banka sola turpināt kāpināt procentu likmes.”

Viņš gan piebilst, ka kredīts ģimenei ar trim bērniem nav īpaši liels – 110 000 eiro, bankas nemainīgā likme ir laba, un ir arī “Altum” daudzbērnu atbalsta programmas labvēlīgie nosacījumi, taču satrauc kopējais izdevumu kāpums par apkuri, elektrību, bērnudārzā šogad trīs reizes celta maksa par ēdināšanu (Mārupē nav pašvaldības līdzmaksājuma).

Mazliet vieglāka situācija ir tiem, kas kredītu ņēmuši pasen un kuriem vairs nav atlicis garš maksājuma termiņš. Inga kredītu bankā dzīvokļa iegādei jaunā projektā ņēma 2018. gadā, kā pirmo iemaksu ieguldot naudu no pārdotā iepriekšējā dzīvokļa. “Neesmu tipiskais kredītņēmējs - palicis mazs termiņš un neliela summa. Kredīta kopējā atmaksā mēnesī klāt nākuši 20 eiro. Visu laiku bija ļoti izdevīgi, kopējie procenti bija nelieli – 2 %. Līgumā noteikts, ka Euribor likmi pārskata reizi sešos mēnešos. Kopējā likme tagad ir pāri trim procentiem, tuvojas četriem. Janvārī vai februārī atkal celsies Euribor.”

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X