Aizritējušo ASV vidustermiņa vēlēšanu rezultātā varētu mainīties spēku sadalījums vismaz vienā ASV Kongresa palātā. Vai tas varētu ieviest kādas izmaiņas ASV atbalstā Ukrainai? Šo un citus ar vidustermiņa vēlēšanām saistītos jautājumus komentē politologs Toms Rātfelders, kurš pašlaik studē doktorantūrā un pilda mācību asistenta pienākumus Delavēras universitātē.

Joprojām turpinās balsu skaitīšana ASV vidustermiņa vēlēšanās, kurās tika vēlēts par ASV Kongresa Pārstāvju palātas un Senāta locekļiem, kā arī vairumā štatu tika vēlēti gubernatori. Līdz šim demokrāti kontrolēja abas Kongresa palātas, taču pašreizējās prognozes liecina, ka tas mainīsies - visdrīzāk republikāņi iegūs nelielu pārsvaru Pārstāvju palātā, bet demokrāti saglabās kontroli pār Senātu.

Ukrainas jautājums

Vai pārmaiņas Kongresā atstāj jūtamu iespaidu uz ASV sniegto palīdzību Ukrainai? "Manuprāt, nē, jo šķiet, ka politiskā līmenī gan republikāņi, gan demokrāti ir vienisprātis, ka Krievija ir drauds ASV un pasaules drošībai. Domāju, ka solidaritāte ar Ukrainu ir abās politiskā spektra pusēs," viņš norāda. "Pat ja republikāņi pārņems kontroli pār abām Kongresa palātām, nedomāju, ka mums vajadzētu satraukties, ka apsīks ieroču piegādes vai finansiālā palīdzība Ukrainai. Tas saglabāsies."

Viņš atgādina, ka Donalds Tramps savas nesenās prezidentūras laikā mēdza it kā flirtēt ar Krieviju un Vladimiru Putinu, tomēr patiesībā drošības garantijas mūsu reģionam tika nevis samazinātas, bet gan savā ziņā pat pilnveidotas un palielinātas.

Taču vienlaikus jāpatur prātā vairākas nianses.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X