Arktika - jaunais globālās ģeopolitiskās sacensības "karstais punkts"

CopyLinkedIn Draugiem X

Nepilnu mēnesi pēc Krievijas nežēlīgā iebrukuma Ukrainā šā gada 24.februārī, NATO sāka pēdējo trīsdesmit gadu laikā vērienīgākās militārās mācības Arktikā. Šajās sauszemes, jūras un gaisa mācībās piedalījās 30 000 karavīru no 27 valstīm. Norvēģijā notikusī operācija “Cold Response 2022” liecina par to, cik saspringta ir kļuvusi situācija reģionā, kas ilgu laiku lielā mērā bijis imūns pret ģeopolitisko nestabilitāti.

Tālo Ziemeļu remilitarizācija notiek jau vairākus gadu desmitus. Tomēr Rietumi tikai tagad sāk apzināties šo problēmu.

Jaunajā jūnijā pieņemtajā NATO Stratēģiskajā koncepcijā Krievijas “spēja traucēt sabiedroto spēku pastiprināšanu un kuģošanas brīvību” Tālajos Ziemeļos ir atzīta par “stratēģisku izaicinājumu”. 2021. gadā atjauninātajā Eiropas Savienības Arktikas politikā nav izstrādāta saskaņota vai integrēta pieeja šī jautājuma risināšanai.

Būtu naivi cerēt, ka ģeostratēģiskā konkurence Tālajos Ziemeļos beigsies. Tomēr ir jācenšas izvairīties no saspīlējuma eskalācijas. Šajā nolūkā Rietumiem – sadarbībā ar līdzīgi domājošiem partneriem, piemēram, Japānu un Dienvidkoreju – ir jāpanāk atbilstošs līdzsvars starp diplomātiju un uzstājību. Ir ļoti būtiski censties saglabāt Arktikas Padomes pastāvēšanu. Ja Krievija izstāsies, bažījoties par NATO dominanci šajā forumā, nestabilitāte reģionā pieaugs. Tas savukārt Ķīnai pavērtu stratēģisku iespēju nostiprināt savas pozīcijas Arktikas pārvaldībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu