Otrdien ap pusdiviem naktī pēc vietējā laika Filipīnu galvaspilsētas Manilas Tondo rajonā pasaulē nāca meitenīte, kura atzīta par astoņmiljardo iedzīvotāju pasaulē. Arī ANO oficiāli paziņoja, ka Zemes iedzīvotāju skaits otrdien pārsniedzis astoņus miljardus, un šis skaits turpinās palielināties. Organizācija arī paziņojusi, ka iedzīvotāju skaita pieaugums pasaulē rada zināmus riskus. Vai pasaulei draud pārapdzīvotība?

Vai pastardiena klāt?

Pēc “Bloomberg” analītiķu teiktā, pagājušajā gadsimtā tik tiešām tika iezīmēta virkne dažādu apokaliptisku scenāriju par pasaules pārapdzīvotību, toskait arī par “demogrāfisko sprādzienu”, ko 1968. gadā aprakstīja Stenfordas profesors Pols Ērlihs. Toreiz viņš brīdināja, ka pasauli pie noteikta iedzīvotāju skaita var gaidīt masu bads.

Tomēr tas nav noticis, jo lauksaimniecības tehnoloģiju jomā pasaule ir spērusi daudz soļus uz priekšu un vietām dzimstība ir samazinājusies. Tas gan nenozīmē, ka draudu nav, – vēl aktuālāki kļūs jautājumi par globālo sasilšanu un mežu izciršanu, un daudzviet pasaulē jau pašlaik dažādu resursu limiti ir teju izsmelti. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X