Ukrainas veiksmīgais pretuzbrukums, 11. novembrī no Krievijas okupācijas spēkiem atbrīvojot Hersonu, acīm redzamu padara ukraiņu augsto motivāciju atgūt savu zemi. Šajā procesā viņiem palīdz arī Ārzemju leģionā dienējošie Latvijas brīvprātīgie. Tomēr ar okupēto teritoriju atbrīvošanu darbs tikai sākas. Tās jāiztīra ne tikai no krievu armijas atstātajiem slazdiem, bet arī propagandas sekām. “Ir 50 pret 50. Kupjanska ilgi atradās krievu okupācijā, veikalos visas cenas bija rubļos un grivnās. Jaunāka gada gājuma cilvēki ir mūsu pusē, bet vecāki mums teica: “Kamēr jūsu armija nebija ienākusi, mūs nebombardēja!”” stāsta Krists Ancāns. Viņš bija pirmais latviešu brīvprātīgais Ukrainā, nonākot tur jau marta sākumā.

Krists stāsta, ka propaganda okupētajās teritorijās ir darījusi savu. Nereti vietējie iedzīvotāji ir pārliecināti, ka Krievijas naratīvi ir patiesi. “Pirmais, ko viņi izdarīja okupētajās teritorijās, - ievilka savus radio un Putinu slavinošos TV kanālus. Visi vecie cilvēki skatās televīziju, kas propagandu maļ visus sešus mēnešus. Tad cilvēki paliek par zombijiem.” Tāpēc, ienākot atbrīvotās pilsētās, nereti nākas sastapties arī ar iedzīvotājiem, kas atbalsta Krieviju.

Lauku teritorijās esot krietni vieglāk. “Mūsējie puiši ieiet iekšā, tiek aptaujātas visas mājas, lai noskaidrotu, kurš sadarbojās ar krieviem. Lielajās pilsētās, kur ir ļoti daudz cilvēku, to nav iespējas uzzināt – kurš sadarbojās, kurš ir informators. Tiesās tos, kuri nodod precīzas ukraiņu armijas atrašanās pozīcijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X