Ikvienam, kurš cer, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins drīzumā nonāks uz Starptautiskās Krimināltiesas (STK) apsūdzēto sola, vajadzētu vairākas reizes dziļi ievilkt elpu. Lai gan Putina agresīvais karš Ukrainā nav noritējis tā, kā plānots, viņš joprojām pārliecinoši turas pie varas. Pat tad, ja Starptautiskā Krimināltiesa apsūdzētu Putinu kara noziegumos, tai nav iespēju viņu aizturēt. Starptautiskā līmenī šādu instrumentu vienkārši nav.

Taču Putina līdzdalībnieki, iespējams, nav tik neaizskarami kā viņu līderis. Pēdējo desmit gadu laikā ir strauji pieaudzis pie atbildības saukto tirānu un viņu pakalpiņu skaits, jo īpaši vietējās tiesās un “hibrīdtribunālos”, kas apvieno vietējā (valsts) līmeņa un starptautiskos komponentus.

Septembrī Kambodžas un Apvienoto Nāciju Organizācijas izveidotā jauktā tiesa paturēja spēkā bijušajam Sarkano khmeru līderim Khieu Samphanam piespriesto mūža ieslodzījumu. Viņš 2014. gadā tika notiesāts par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar viņa līdzdalību 20. gs. 70. gados notikušajā genocīdā.

2016. gadā līdzīgs jauktais tribunāls, ko izveidoja Āfrikas Savienība un Senegāla, notiesāja bijušo Čadas diktatoru Hisenu Habri par noziegumiem pret cilvēci lietā, kurā es piedalījos kā prokurors.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X