Somijas Centrālā banka nesen aicināja cilvēkus uzkrāt skaidru naudu, lai krīzes gadījumā tās pietiktu vairākas dienas. Saistībā ar karu Ukrainā arī Igaunija nākusi klajā ar līdzīgu paziņojumu, lai iedzīvotāji būtu gatavi krīzes situācijām. Vai arī Latvijā tas ir aktuāli?

"Igauņi gandrīz 90% pirkumu veic elektroniski, tāpēc tā paralīze būtu šoks visai sabiedrībai. Piemēram, ir iespējams kiberuzbrukums maksājumu sistēmām. Jebkurā gadījumā liela elektrības padeves pārtraukuma gadījumā elektronisko naudu izmantot bez problēmām nebūtu iespējams.

Kā teicis "Elering" vadītājs un valsts amatpersonas, ko tādu tuvākajā ziemā dažādu apsvērumu dēļ izslēgt nevaram. Šajā gadījumā papildus citiem svarīgiem pakalpojumiem uz kādu laiku būtu arī naudas plūsma," uzsvēra Treimanis.

Tā kā gan Somija, gan Igaunija saviem iedzīvotājiem ir izplatījuši šādu paziņojumu, balstoties vairākos argumentos un sniedzot ieteikumus, kā un kāpēc izmantot un uzglabāt skaidru naudu, vērsāmies pie Latvijas bankas, lai uzzinātu, vai arī mūsu gadījumā tas ir aktuāli.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp