Pagājušajā nedēļā Ēģiptes kūrortpilsētā Šarmelšeihā noslēdzās jau 27. ANO Klimata pārmaiņu konference jeb COP27, kā mērķis ir rast kopsaucēju starp pasaules valstīm aizvien apņēmīgākai cīņai pret cilvēces nākotni apdraudošajām klimata pārmaiņām. Divas nedēļas ilgajā pasākumā piedalījās vairāk nekā 35 tūkstoši cilvēku no visas pasaules, jo, lai paspertu kaut mazu solīti uz priekšu klimata jautājumos, tas jādara visiem kopā.

Kaut arī ANO Klimata konference notiek jau 27. reizi, siltumnīcas efekta gāzu piesārņojums atmosfērā ar katru gadu pieaug, vidējās temperatūras kāpj, un iespēja apturēt šo procesu pirms neatgriezeniskām sliktām sekām draud izslīdēt mums no rokām. ANO Klimata pārmaiņu sekretariāta vadītājs konferences dalībniekiem atgādināja, ka kaut gan pasaule pamazām vērš kaitīgo emisiju līkni uz leju, šie centieni joprojām ir gaužām nepietiekami, lai ierobežotu globālās vidējās gaisa temperatūras pieaugumu līdz pusotram grādam kopš industrializācijas laikmeta sākuma.

Ar katru gadu panāktās vienošanās spēj vien mazliet samazināt attālumu līdz vēlamajam progresam, taču ne to sasniegt.

Šoreiz sarunas ieilga vēl divas dienas pēc plānotajām konferences beigām, jo iesaistītie bija apņēmības pilni panākt praktisku vienošanos, nevis noslēgt konferenci bez vērā ņemamiem rezultātiem. Svētdienas rītā beidzot tika paziņots, ka panākta vienošanās par

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X