"Es domāju, ka neviens nevar būt drošs par to, ko krievi var izdarīt Suvalku koridorā," saka atvaļinātais ASV ģenerālmajors Džons L. Gronskis, kurš pats sava dienesta laikā vairākas reizes ir apmeklējis Lietuvas un Polijas robežu. Bijušais ASV sauszemes spēku Eiropā komandieris viesojās Lietuvas medija "15min.lt" studijā, lai komentētu kara gaitu, gaisa vairoga izveides iespēju virs Ukrainas un kopējo drošības situāciju Baltijas reģionā.

— Aplēsts, ka kopš 24. februāra Ukraina ir atbrīvojusi vairāk nekā 50% Krievijas okupētās teritorijas, sākot ar Čerņihivu ziemeļos, Harkivu ziemeļaustrumos un Hersonu dienvidos. Kā jūs domājat, kur pēc šīs uzvaras Hersonā notiks vissvarīgākās cīņas?

— Tās turpināsies teritorijās, kurās atrodas krievu karaspēks. Ukraiņi turpinās censties atgūt pēc iespējas vairāk zemes, lai atbrīvotu savu tautu. Gan Krievija, gan Ukraina pašlaik ietur taktisko pauzi, lai pārbruņotos un reorganizētos. Tas ir jādara. Ukrainas augstākā vadība ir bijusi ļoti efektīva plānošanā, kā arī tikpat efektīva maldināšanā. Viņi turpinās meklēt veidus, kā atbrīvot savu valsti. Runājot par sarunām, es personīgi uzskatu, ka ir grūti vest sarunas ar tādu valsti kā Krievija, kurai vienkārši nevar uzticēties. Ņemot vērā tās veiktās darbības, šai valstij nevar uzticēties. Es nedomāju, ka šis ir īstais brīdis sarunām. Tagad ir laiks ukraiņiem neapstāties. Neuzskatu, ka, ņemot vērā pašreizējo situāciju, Ukrainai vajadzētu šobrīd sākt nopietnas miera sarunas ar krieviem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X