Jau vairākas dienas pasaules uzmanība ir pievērsta nelielajai Tuvo Austrumu valstij Katarai – turienes futbola laukumos 32 pasaulē labākās valstsvienības noskaidros, kurai šogad pienāksies Pasaules kauss (PK). Tomēr tas, kā valsts, kas ir vairāk nekā sešas reizes mazāka par Latviju, tika pie pasaulē prestižākā futbola turnīra rīkošanas, rada daudz jautājumu.

Rīkotājvalsts izvēle, turnīra rīkošanas sagatavošanās process un kalendārs – to visu var apvienot ar vārdu salikumu “pirmo reizi”.

Pirmo reizi tāda līmeņa turnīrs notiek Tuvajos Austrumos. Pirmo reizi Pasaules kauss tiek izcīnīts gada beigās, nevis vasarā, kā tas ir bijis iepriekš (tas lielā karstuma dēļ). PK norise novembrī – decembrī būtiski ietekmējusi arī klubu futbolu – klubiem grafiks bijis saspiests, spēlējot 8-9 mačus mēnesī, daudziem spēlētājiem gūstot traumas, bet izlasēm bija vien dažas dienas laika, lai sagatavotos.

Turklāt pirmo reizi rīkotājvalsts tērē turnīram milzīgas summas, teju visus stadionus būvējot no nulles. Pirmo reizi viss PK sagatavošanās posms bijis ar milzīgiem skandāliem apvīts.

Kritēriji, pēc kuriem vadījās FIFA, piešķirot PK rīkošanas tiesības Katarai, radījuši daudz jautājumu – pirmo reizi par korupciju FIFA gaiteņos tiek runāts skaļi un atklāti. Ir pat sāktas krimināllietas pret FIFA un UEFA bijušajiem vadītājiem.

Uzpirkšana un Sarkozī atbalsts jeb kā Kataras šeihi pirka tiesības rīkot PK?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X