Ingus Linē aizraušanās ar olīveļļu sākās aptuveni pirms septiņiem gadiem, kad, ar ģimeni apceļojot Spāniju, kādā zemnieku saimniecībā izdevies nodegustēt patiešām kvalitatīvu olīveļļu. “Eļļas kvalitāte un garša bija svaiga, patīkama un tik ļoti atšķirīga no vairumā Latvijas veikalos pieejamo produktu garšas, ka nolēmu turpmāk vairs Latvijā olīveļļu nepirkt.” Pēc ceļojuma Ingus sācis kvalitatīvu olīveļļu pasūtīt no Spānijas. Vispirms ģimenes patēriņam, bet, tā kā daudzi draugi un paziņas pēc pagaršošanas arī vēlējās to iegādāties, ar laiku olīveļļa kļuva par ģimenes papildu rūpalu, un 2020. gadā tapa interneta veikals www.olivellas.lv.

Veikalu plauktos rindojas tik daudz olīveļļas pudeļu, ka vai acis žilbst. Ar ko tās atšķiras? Kā izvēlēties patiešām kvalitatīvu produktu? Vai cena vienmēr ir kvalitātes rādītājs? Kas jāņem vērā, pētot olīveļļas etiķeti? Vai ir normāli, ka olīveļļai ir sīva un rūgtena garša? Kādēļ speciālisti neiesaka lietot uzturā olīvu izspaidu eļļu? Aicinājām Ingu Linē uz sarunu, lai uzzinātu visu par un ap olīveļļu, kliedējot daudzus populārus mītus par šo superveselīgo produktu.

Kāda ikdienā ir jūsu saistība ar olīveļļu pasauli?

Olīveļļa mani interesē daudz vairāk nekā vienkārši garšīgs produkts. Lasu specializēto literatūru olīvu audzētājiem un eļļas ražotājiem, zinātniskos pētījumus, sekoju extra virgin olīveļļu (EVO) konkursu rezultātiem un sarakstos ar saimniecībām, kuru ražotās olīveļļas ieguvušas pirmās vietas pasaulē, lai noskaidrotu visu iespējamo un vēl vairāk. Man ir izveidojusies lieliska sadarbība ar Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociēto profesori Ivetu Mintāli un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) uztura speciālisti Lieni Sondori - vadu olīveļļas lekcijas-degustācijas RSU topošajiem uztura speciālistiem.

Kādi ir populārākie mīti un nepatiesības par olīveļļu?

Protams, populārākais mīts ir par to, ka

Komentāri (3)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest