Sema Benkmena-Frīda 32 miljardus ASV dolāru vērtās kriptovalūtu biržas FTX sabrukums, šķiet, ieies vēsturē kā viena no visu laiku lielākajām finanšu neveiksmēm. Pateicoties šim stāstam, kurš ir pilns ar slavenībām, politiķiem, seksu un narkotikām, spēlfilmu un dokumentālo filmu producentu nākotne izskatās spoža. Taču, pārfrāzējot Marka Tvena teikto, baumas par pašu kriptovalūtu beigām ir stipri pārspīlētas.

Tiesa, uzticības zudums tādām "biržām" kā FTX - būtībā kriptovalūtu finanšu starpniekiem - gandrīz noteikti nozīmē ilgstošu un strauju bāzes aktīvu cenu kritumu. Lielākā daļa Bitcoin darījumu tiek veikti "ārpus ķēdes" biržās, nevis pašā Bitcoin blokķēdē. Šie finanšu starpnieki ir daudz ērtāki, to izmantošana prasa daudz mazāk iemaņu un tie nepatērē ne tuvu tik daudz enerģijas.

Biržu rašanās bija viens no galvenajiem faktoriem, kas veicināja kriptovalūtu vērtību pieaugumu. Ja regulatori šīs biržas stingri ierobežos, kriptovalūtu pamatā esošo žetonu vērtība kritīsies. Attiecīgi Bitcoin un Ethereum vērtības šobrīd jau ir strauji kritušās.

Taču cenu korekcija vien nenozīmē pasaules galu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X