Drīz pēc 2001. gada 11. septembra teroristu uzbrukumiem ASV cilvēki pa pastu sāka saņemt dīvainas vēstules, kas bija inficētas ar Sibīrijas mēri. Tas bija ASV vēsturē lielākais bioloģiskais uzbrukums, kurā bojā gāja 5, bet inficējās 17 amerikāņi.

2001. gada 2. oktobra rītā ātrās palīdzības uzņemšanas nodaļā ienāca Bobs Stīvenss. 62 gadus vecais fotogrāfs un žurnālists bija drudža un delīrija nomocīts. Ārstiem radās aizdomas, ka viņš sasirdzis ar meningītu. Tiesa, kad infekciju slimību speciālisti ar mikroskopu aplūkoja Stīvensa muguras smadzeņu šķidrumu, atklājās, ka, iespējams, vainojams kas ļaunāks. To apstiprināja laboratorijas pārbaudes, un 4. oktobrī Stīvensam tika diagnosticēts Sibīrijas mēris – bakteriāla slimība, kas parasti skar mājlopus un tiek izmantota kā bioloģiskais ierocis.

Nākamo divu mēnešu laikā pēc Sibīrijas mēra ieelpošanas nomira Stīvenss un vēl četri cilvēki, bet inficējās vēl 17 cilvēki. Sibīrijas mēra sporas ar vēstulēm sasniedza četrus ASV štatus: Floridu, Ņujorku, Ņūdžersiju un Konektikutu, kā arī ASV galvaspilsētu Vašingtonu. Sabiedrībā sākās panika, kas gan vēl lāgā nebija apsīkusi pēc 11. septembra uzbrukumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X