Ar iespējamiem elektroapgādes ierobežojumiem jārēķinās ne tikai turpmākās 3 dienas (3)

Austsprieguma līnija. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay
Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Vakar tika izplatīts paziņojums, ka saskaņā ar Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru novērtējumu tuvākās trīs dienas Baltijas un Skandināvijas reģionā elektroenerģijas ražošanas jaudu rezerves būs ļoti mazas. Tas varot izraisīt elektroenerģijas cenu pieaugumu biržā, kā arī, lai gan elektroapgādes ierobežojumi ir maz ticami, tomēr to iespējamība pilnībā nav izslēdzama. Taču jāatzīmē, ka bažas par elektroapgādes ierobežojumu iespējamību ir izskanējušas ne tikai par periodu līdz 16.decembrim. 

Jau oktobrī Ziemeļeiropas un Baltijas valstu pārvades sistēmu operatori ziņoja, ka gaidāmā ziema būs viena no izaicinošākajām pēdējo gadu laikā nelabvēlīgo apstākļu Eiropas enerģijas tirgos dēļ. Tas tika skaidrots ar karu Ukrainā, kas ietekmē elektroenerģijas, gāzes un ogļu tirgus, jo Eiropas Savienības dalībvalstu uzlikto sankciju dēļ energoresursu imports no Krievijas ir samazināts vai izbeigts, savukārt sausās vasaras rezultātā ūdens uzkrājums Eiropas hidroelektrostaciju rezervuāros bija mazāks nekā parasti pirms ziemas sezonas. Operatori bija secinājuši, ka kopējās elektroapgādes jaudas gaidāmajai ziemai reģionā ir pietiekamas, tomēr jaudu rezerve ir maza un ir daudz nenoteiktību. Tomēr, lai gan veiktā analīze neuzrādīja nepieciešamību ierobežot patēriņu, bija arī piebilde, ka "tas nav izslēdzams", tāpēc tiekot gatavots rīcības plāns arī šādam scenārijam, ja galējas nepieciešamības gadījumā nāktos ierobežot piegādes.

Jāpiebilst, ka oktobrī pārvades sistēmu operatori arī prognozēja, ka neatkarīgi no elektroapgādes jaudu pietiekamības ziemā gaidāmas augstas elektroenerģijas cenas, jo enerģijas piegādes ir ierobežotas un neskaidrība enerģijas tirgos ir augsta.

Tiktāl redzam, ka šis novērtējums ir bijis ļoti precīzs. Piedzīvojam augstas elektroenerģijas cenas un saņemam brīdinājumus, ka Baltijas un Skandināvijas reģionā tuvākajās dienās elektroenerģijas ražošanas jaudu rezerves būs ļoti mazas un nav izslēgta elektroenerģijas apgādes traucējumu iespēja. Bet kas mūs sagaida turpmākajos mēnešos?

Cik liels risks mums ir šoziem brīžiem palikt bez elektrības?

Latvijas elektroenerģijas pārvades sistēmas operators "Augstsprieguma tīkls" (AST) tiešsaistes žurnālam KLIK norāda, ka jautājums par enerģētisko pietiekamību būtu jāskata trīs līmeņos – nacionālajā, reģionālajā un Eiropas Savienības līmenī, jo tie visi savā starpā ir saistīti un pakārtoti. Nacionālā līmenī AST ik gadu sagatavo pārvades sistēmas novērtējuma ziņojumu, un pēdējā, kas publicēts vasarā, paustās prognozes ir jaudas pietiekamība Latvijā līdz 2030. gadam robežās no 92% līdz 95% no nepieciešamā jaudu apjoma, bet konkrēti 2022. gada ziemas maksimumstundā sasniedzot 95% ražošanas jaudas pietiekamību, un iztrūkstot 59 MW ražošanas jaudas, ja tiek sasniegts plānotais vai prognozētais slodzes maksimums.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu