Pēc gadiem ilgas īpaši brīvas fiskālās, monetārās un kredītpolitikas stagflācijas spiediens šobrīd rada milzīgu valsts un privātā sektora parādu kalnu. Pasaules ekonomika virzās uz bezprecedenta ekonomikas, finanšu un parādu krīžu saplūšanu, un ir jautājums, vai politikas veidotāji maz ko varēs darīt lietas labā.

Privātajā sektorā parādu kalns ietver mājsaimniecību sektoru (piemēram, hipotēkas, kredītkartes, auto iegādes aizdevumus, studiju kredītus, patēriņa kredītus), juridisko personu segmentu (banku aizdevumus, obligācijas un privātos parādus) un finanšu sektoru (banku un nebanku iestāžu saistības). Publiskajā sektorā tas ietver centrālo, reģionālo un vietējo valdību obligācijas un citas formālas saistības, kā arī netiešus parādus, piemēram, nefondētas saistības no līdzdalības pensiju shēmās un veselības aprūpes sistēmās, kas tikai turpinās augt, sabiedrībai novecojot.

Pat skatoties tikai uz parādiem, skaitļi ir satriecoši. Pasaulē kopējais privātā un valsts sektora parāds kā daļa no IKP pieauga no 200% 1999. gadā līdz 350% 2021. gadā. Attīstītajās ekonomikās šī attiecība šobrīd ir 420%, bet Ķīnā — 330%. Amerikas Savienotajās Valstīs tas ir 420%, kas ir augstāks nekā Lielās depresijas laikā un pēc Otrā pasaules kara.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X