Slavenajā TV seriālā “Troņu spēles” ne reizi vien izskan aicinājums sagatavoties, jo tuvojas ziema. Jā, ziema ir klāt ne tikai aiz loga, kad varam vērot krītošās sniegpārslas un sētniekus, kuri šķietami bezcerīgi cenšas notīrīt arvien pieaugošos sniega krājumus, bet arī kriptovalūtu tirgū. Tur pēc vienas lielas biržas sabrukuma situācija ir mainījusies līdz nepazīšanai. Cik drīz (un vai vispār) šajā nozarē gaidāms pavasaris, pagaidām vēl pāragri spriest.

Šajā meteoroloģiskajā ziemā jārēķinās ar cita veida “ziemām” – ekonomikā joprojām valda inflācijas spēki, tāpat arī nekur nav palikuši pieaugošie enerģijas rēķini. Tie cilvēki, kuri iegūst kriptovalūtas jeb maineri, izjūt lielu spiedienu – tie paši “Bitcoin” un citas kriptovalūtas turpina zaudēt vērtību, kamēr tradicionālajā ekonomikā pieaug izmaksas. Piemēram, lai samaksātu par kriptovalūtu iegūšanai nepieciešamo enerģiju.

Bet par visu pēc kārtas – jau gada sākumā atsevišķi analītiķi redzēja drūmus mākoņus virs kriptovalūtu industrijas, taču neviens tam nepievērsa uzmanību. Un kāpēc gan? Piemēram, populārākā kriptovalūta “Bitcoin” vēl šī gada pirmajā dienā maksāja ap 42 tūkstošiem eiro par vienu vienību, un, lai arī tam sekoja kritums, tās vērtība aprīļa sākumā atguvās un pietuvojās 43 tūkstošu eiro atzīmei, un arī citas kriptovalūtas “plauka un zēla”.

Tikmēr, beidzoties vasarai, sākās rudens. Ne tikai meteoroloģiski, bet arī pēc noskaņojuma kriptovalūtu tirgū. Jau bija redzamas zināmas plaisas FTX kuģa korpusā, un, lai šīs plaisas aizlāpītu, lielākā kriptobirža “Binance” pieteicās nopirkt savus tiešos konkurentus. Taču – šis darījums nenotika, un FTX sabruka. Burtiski dažu dienu laikā sabruka viena no lielākajām kriptobiržām pasaulē, līdzi paņemot miljardiem dolāru investoru naudas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X