Trešdienas rītā Vācijas policija īstenoja vienu no tās vēsturē apjomīgākajiem reidiem, kura laikā saistībā ar plāniem izvērst apvērsumu Vācijas parlamentā tika aizturēti 25 cilvēki, tostarp arī senas aristokrātu dzimtas princis, kādreizējā Bundestāga deputāte no partijas “Alternatīva Vācijai” (AfD) un bruņoto spēku pārstāvji. Viņi visi ir daļa no liela galēji labēji noskaņota sazvērnieku grupējuma, taču ko tieši tas vēlas panākt un cik lielus draudus rada Vācijas demokrātijas drošībai?

Reids sākās pulksten sešos no rīta, kad vācu specdienesti ieradās kādā ezermalas villā Berlīnē, mednieku namiņā Badlobenšteinā un veica kratīšanas vēl 30 citās vietās Vācijā, Austrijas kalnu ciematā Kicbuelā un Perudžas pilsētā Itālijā. Tur tika aizturēti gan zināmi grupējuma “Reichsbürger” dalībnieki, gan “QAnon” sazvērestības teoriju piekritēji, taču aizdomās turēto vidū ir arī skolotāji, ārsti, uzņēmēji un iekšlietu struktūrās nodarbinātie.

Sazvērnieki mēnešiem ilgi esot kaluši plānus īpašai dienai, kurā viņi ar vardarbīgu iebrukumu Vācijas parlamentā īstenotu valsts apvērsumu. Vācijas ģenerālprokuratūra atklājusi, ka vismaz kopš pērnā gada novembra apvērsuma plānotājiem notikušas slepenas tikšanās un pat šaušanas treniņi, lai parlamenta sturmēšana izdotos veiksmīgi. Grupējuma tīkls bijis tik apjomīgs, un sākotnēji gūtie pierādījumi tik satraucoši, ka policija reidā iesaistīja aptuveni 3000 policistus un pārmeklēja vairāk nekā 130 īpašumus.

Apvērsuma plānotājus vienojot pārliecība, ka modernā Vācijas valsts ir mākslīgs veidojums, ar ko pēc Otrā pasaules kara Rietumu sabiedrotie nelietīgi aizvietoja impēriju, tāpēc tā jāgāž ar varu. Galvenais “māstermainds” – 71 gadu vecs

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X