Šodienas acīm atskatoties uz Krievijas nelikumīgo iebrukumu Ukrainā, ir skaidrs, ka Kremlis vairākkārt pārrēķinājās. Vladimirs Putins par zemu novērtēja Ukrainas tautas pretestību un transatlantiskās alianses spēku, ASV valsts sekretāre Vendija Šērmane norādīja diskusijā ar nelielu skaitu Eiropas žurnālistu.

Šoziem Kremlis atkal izmanto energoresursus kā ieroci, pēdējo divu mēnešu laikā dramatiski pastiprinot uzbrukumus Ukrainas civilajai un enerģētikas infrastruktūrai, uzsver Šērmane.

"Nodoms ir skaidrs un burtiski liek nodrebēt. Sagraut enerģētikas infrastruktūru. Atstāt miljoniem cilvēku bez elektrības, ūdens un apkures. Censties nosaldēt ukraiņus aukstajos ziemas mēnešos un mēģināt gūt uzvaras, ko Krievijas bruņotie spēki nespēja izcīnīt kaujas laukā," uzskaita ASV valsts sekretāra vietniece.

Vienlaikus notiek arī Krievijas mēģinājumi izraisīt strauju cenu kāpumu Eiropas valstīs, lai veicinātu sabiedrības spiedienu uz valdībām mazināt palīdzības apjomu Ukrainai. Tādēļ ASV atbalsta Eiropas centienus atteikties no Krievijas fosilajiem kurināmajiem. Tas izpaužas divos galvenajos virzienos -

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X